top of page
Zoeken
  • Janad

Slim (2)

Bijgewerkt op: 12 mrt.


Wie was de slimste Nederlander?


Een Limburger. De eerste Nederlander die een stuk land verkocht aan een ander.


Een Limburger?


Ja, vroeger waren er in ons land alleen jager/verzamelaars. Eigendom bestond niet. Het land was van iedereen. Toen de landbouw vanuit Azië naar ons land kwam gingen de eerste boeren het land verbouwen. Dat was in Limburg langs de Maas. Daardoor hoefden ze niet meer rond te trekken, maar konden ze op één plek blijven om aan eten te komen. En het eerste wat boeren dan doen, is een hekje om hun land zetten. Zo ontstond het eerste grondbezit. Nou ja, in de ogen van die Limburgse boeren dan.


Maar dan was de koper wel een beetje dom?


Dat klopt. Maar het kan ook zijn dat hij in de maling is genomen. Limburgers zijn vrolijke Bourgondiërs. Al wisten ze dat toen zelf nog niet. Ze lopen verkleed rond en praten met een zachte G. Op een beetje een zangerige toon. Ik denk dat de eerste koper te goeder trouw is geweest. Dat hij bij aankomst werd opgewacht met zes meter bier en dat die Limburger gelijk achter hem ging staan, zijn handen op zijn schouders legde en hem vooruit begon te duwen. Toen hij daarbij ook nog begon te zingen dat er een paard in de gang stond, dacht die koper dat het wel goed zat. Waarna hij in totaal beschonken toestand een koopakte onder zijn neus gedrukt kreeg, die hij tekende.


Maar dat is toch niet eerlijk?


Nee, maar wel slim. Limburgers wisten dat er nog geen Kadaster bestond. En dat makelaars en notarissen pas eeuwen later zouden worden uitgevonden. Limburgers waren hun tijd ver vooruit. Het waren de eerste grondbezitters/kapitalisten. Daar komt de naam vlaaien ook vandaan. Dat is een verbastering van het oorspronkelijke zoete broodje ‘naaien’, dat gegeten werd om te vieren dat ze weer een stuk land hadden verkocht dat niet van hun was.


Maar dat is toch lullig?


Ach, wat is lullig? Het was pas echt lullig dat de koper betaalde met een briefje van duizend dat toen helemaal nog niet bestond. Kapitalisten raken bij het zien van geld helemaal verblind. Zelfs toen ze het nog niet kenden. Dat zit in hun DNA. Waarschijnlijk iets uit een vorig leven. Als ze geld zien dan kunnen ze niet meer rationeel nadenken. Vanuit Limburg heeft dat gedrag zich later verspreid over Nederland, Europa en uiteindelijk de hele wereld. Met als gevolg dat mensen tegenwoordig alleen nog in termen van geld denken. Normaal sociaal gedrag is volledig verdwenen. De enige gedachte die nog leeft is 'wat kan ik eraan verdienen?’ Mensen kunnen niet meer delen. Bezit moet verdedigd en uitgebreid worden. Daardoor ontstonden de eerste oorlogen.


Maar waren die Limburgers nou ontzettend slim of verschrikkelijk dom?


Je moet alles in de tijd bezien. Op het moment dat ze een stuk land verkochten dat niet van hun was, waren ze ontzettend slim. Maar toen ze daarvoor geld aannamen dat nog helemaal niet bestond, waren ze verschrikkelijk dom. En laat dat nu een goede les zijn. We zijn allemaal net zo slim als we dom zijn. En daarom is er nu al 75 jaar oorlog over dat lapje grond waar de Israëliërs en de Palestijnen wonen.


O, zit dat zo? Ik snapte er al helemaal niks van. Dus eigenlijk hebben die Limburgers ons een les geleerd. Als je geen ruzie wil, dan trek je gewoon een raar pakje aan en ga je lallend achter elkaar aanlopen. Daarna eet je samen een vlaai er vervolgens is er niemand die zich nog ergens druk om maakt.


Precies. Daarom is het zo belangrijk dat we onze geschiedenis kennen. Oplossingen hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje boerenslimheid is er voor ieder probleem wel een oplossing te vinden. Het alternatief is tot in de eeuwigheid ellende...

cartoonfiguur die uit zijn neus peutert

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page