top of page
Zoeken
  • Janad

Afscheid

Bijgewerkt op: 7 mei

Wat doe jij met je afscheid?


Een borrel. Ik heb hier 44 jaar gewerkt. Dat hoort er wel bij als je met pensioen gaat.


Nee, na je overlijden. Wat doe je met je afscheid? Wil je gecremeerd worden? Of begraven?


Poeh, daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik heb wel een donorcodicil. Ze mogen alles hebben wat ze kunnen gebruiken. Ik weet niet of er dan nog wat overblijft.


Wil je een duur graf van marmer? Of een tombe?


Nee, dat vind ik weggegooid geld. Dan heb ik mijn hele leven gespaard voor iets waar ik geen lol meer aan beleef. Dan geef ik mijn geld liever uit aan iets anders. Niet aan een graf. Als ik er niet meer ben dan heb ik daar niks meer aan.    


Maar het is toch prettig als er iets ter herdenking overblijft? Iets tastbaars? Dat je toch een beetje blijft voortleven?


Nee, als je dood ben, dan ben je dood. Sommige mensen hebben daar moeite mee, maar ik kan daar wel mee leven. Los daarvan. Velen zijn ons voorgegaan en ik heb nooit klachten gehoord.      


Maar je ouders hebben toch ook een graf?


Ja, maar daar kom ik bijna nooit. Mijn ouders leven voort in mijn hoofd. Niet in een brok marmer. Herdenken doe ik in mijn hoofd. Daar heb ik geen graf voor nodig.    


Maar wat moeten ze dan met je restanten?


Als het goed is, blijft er niets over. Via orgaandonatie leef ik dan voort in anderen. Misschien komen mijn organen wel in mensen die ik helemaal niet mocht. Dan kom ik mezelf nog eens tegen.


Mogen jouw organen naar een varken? Tegenwoordig houden we mensen in leven met een varkenshart. Dan moet dat omgekeerd ook kunnen. 


Prima. Als ik voortleef in een varken dan maakt mij dat niets uit. En met een wederdienst is ook niks mis. Ik eet twee keer per maand Babi Pangang met uitgebakken spek. Daar heb ik die varkens ook nooit over horen klagen.  


Maar er zullen toch restanten overblijven? Wat moeten ze daar dan mee doen?


In Tibet geven ze het lichaam aan de gieren. Die eten het op en zo word je weer teruggegeven aan de natuur. Dat vind ik een mooie gedachte. Al zullen dat in Nederland wel de meeuwen worden. Die schijten mij dan uit op de voorruit van mijn eigen auto. Dan is de cirkel rond. Dan kan ik dat ook eens van een andere kant ervaren.

cartoonfiguur die in zijn neus peutert


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page