top of page
Zoeken
  • Janad

Asielprobleem

Bijgewerkt op: 24 apr.


Mannen, we moeten het asielprobleem oplossen. Hoe gaan we dat doen? 


Met cultuur. Asielzoekers moeten de Nederlandse cultuur kennen.  


Hoe gaan we dat regelen?


Met de Canon van Nederland. Iedereen die ons land binnenkomt moet de Canon kennen. Anders kom je er niet in. 


Oké. Dan moeten ze in ieder geval weten wie Trijntje is.  


Zeker. Als je Trijntje Oosterhuis niet kent, dan kom je er niet in.  


Nee, Trijntje. Het oudste menselijk skelet dat ooit in Nederland is gevonden. 7500 jaar oud. Daar is onze cultuur mee begonnen. Dat is nummer 1 van de Canon. 


O, dat heb ik dan niet meegekregen. 


En de Limes? Moeten ze de Limes kennen? 


Natuurlijk. Wonnen die niet de Franse beker? Met 2-1 van Paris Saint Germain? Maar dan hoort dat toch bij de Franse cultuur? 


Nee, de Limes was de grens van het Romeinse Rijk. Die liep dwars door Nederland. Een beetje in het midden.  


Maar Rome ligt toch in Italië? Dan hoort het toch bij de Italiaanse cultuur?  


Nee, ik heb het over vroeger. Rond het begin van onze jaartelling. Toen hoorde Nederland gedeeltelijk bij het Romeinse Rijk. Dat moeten asielzoekers echt weten. Dat is onderdeel van de Nederlandse cultuur.   


Dan stammen we dus af van de Italianen? Nu snap ik ook waarom al die asielzoekers in Lampedusa aankomen. Het is allemaal zo logisch. Je moet het alleen weten. Kennis van de Nederlandse cultuur. Daar gaat het om. Daarom is die Canon zo belangrijk.


En de zin 'Hebban olla vogela?'


Nee, ze moeten wel Nederlands praten. Als ze hun eigen taal blijven praten dan komen ze er niet in.   


Dat ìs geen vreemde taal. Het is de bekendste zin uit de Nederlandse taal- en literatuurgeschiedenis. Dat moeten asielzoekers weten. Als je die zin niet kent, dan mag je jezelf geen Nederlander noemen. Dat is onderdeel van de Nederlandse cultuur.


Ik was hem even kwijt. Maar ik ga zeker proberen om hem te onthouden.  


En de Atlas Maior van Blaeu?


Verdomme, man. Je zou toch stoppen met drinken? Proberen we vanmiddag de asielproblematiek op te lossen, zit jij daar met je zatte kop weer doorheen te lallen.


Nee, de Atlas Maior ìs Nederlandse cultuur. En wereldberoemd. Willem Janszoon Blaeu was een Nederlandse kaartenmaker uit de 17e eeuw. Als je dat niet weet dan kun je bij de grens gelijk weer omdraaien. Dat moeten asielzoekers weten.  


Zeg, kunnen we de Donald Duck niet als leidraad gebruiken? Of Asterix & Obelix? Of ze de menukaart van de lokale Chinees uit hun hoofd laten leren? Het is fijn als je als Nederlander zelf ook een beetje weet wat tot de Nederlandse cultuur behoort. Anders gaan ze ons straks de les lezen. Dan weten ze meer over de Nederlandse cultuur dan wij. Dan krijg je pas echt opstand.


De opstand! Natuurlijk. Het Plakkaat van Verlatinghe moeten ze ook kennen.  


Huh?   


Dat is de verklaring waarmee de 17 provinciën van de Habsburgse Nederlanden Filips II afzetten als hun heerser. Feitelijk de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden. Die mag absoluut niet ontbreken. Die moeten ze kennen. 


Natuurlijk. We kunnen geen buitenlanders binnenlaten die het Spagaat van Wateringen niet kennen. Als je dat niet weet, dan hoef je niet eens in je rubberbootje te stappen. Dan kom je Nederland echt niet binnen.            


Maar even terug naar de kern. De wereld is groot. En er zijn veel vluchtelingen. Is het asielprobleem eigenlijk wel op te lossen?


Ik denk het niet. In ieder geval niet door ons. Maar misschien is ons beeld niet volledig. Is ongelijkheid onderdeel van een hoger plan. Misschien worden we na onze dood gewoon omgewisseld? En zitten we straks zelf in Tsjaad een lege geit te melken. En dat die geitenhoeders dan in onze huizen wonen. En dat het allemaal dus wel eerlijk wordt verdeeld. Dat we er alleen even op moeten wachten.


Ik vind het een mooie gedachte. Moeten we de Nederlanders nog wat meegeven? 


Ja, bewaar je foto's. Altijd leuk om vanuit Tsjaad nog een keer naar terug te kijken.   

cartoon figuur die uit zijn neus peutert

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page