top of page
Zoeken
  • Janad

AVG en algoritmen

Bijgewerkt op: 20 feb.

Goedemiddag, u spreekt met …


Ho,ho,ho, meneer. U was toch niet van plan uw volledige naam uit te gaan spreken, he?


Ja, want ik heb een vraag.


Dat kan. Maar wij hebben liever niet dat die is te herleiden tot een natuurlijk persoon.


Maar het is mijn eigen naam.


Ongetwijfeld. Maar u spreekt met een algoritme van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ik ben heel slim. Alles wat u zegt wordt automatisch door mij vastgelegd en dat mag niet.


Huh..?


De AVG is er niet voor niets, meneer. Ik kan niet zomaar alles wat u uitspreekt gaan vast-leggen. Maar dat doe ik wel, dus dat hebben wij liever niet.


Ik snap er helemaal niets van.


Begrijpelijk. Ik ben een zelflerend algoritme. Ik zit nog in mijn proeftijd. Ik moet het nog leren.


Ik wil alleen maar een vraag stellen.


Dat kan. Maar dan wel graag in algemeen beschaafd Nederlands. Ik herken ook taal en ik hoor dat u uit Limburg komt. Ik neem aan dat wij het erover eens zijn dat dit beter niet vastgelegd kan worden, toch? U heeft al genoeg problemen.


Ja, met jou.


Nou, nou, nou, meneer. Laten we nou niet persoonlijk worden. Wat is uw vraag?


Ik woon in de …


Ho, ho, ho, meneer. U was toch niet van plan uw straat en woonplaats te gaan noemen, hè?


Nee, mijn postcode. Daar bel ik voor. Ik word gediscrimineerd vanwege mijn postcode.


U heeft liever dat deze met witte letters wordt vastgelegd dan met zwarte?


Nee, wit of zwart maakt mij helemaal niks uit.


Nou, daar is anders tegenwoordig veel discussie over. Ik adviseer u voor zwart te gaan. Beter voor de herkenbaarheid van u als persoon. Als uw postcode in wit wordt vastgelegd, dan is dat in de administratie niet terug te lezen. Veel te anoniem. Dan kan ik het net zo goed niet vastleggen.


En je zegt net dat je vanwege de privacy sowieso niks mag vastleggen?


Dat klopt. Maar dat doe ik wel. Ik ben zelflerend, weet u nog? Ik moet zaken vastleggen om daarna te kunnen wikken en wegen om tot een goed oordeel te komen. Leren van mijn fouten. Anders word ik een algoritme van niks. Daar is de klant niet mee geholpen.


Oké, oké, oké... Kan ik ter identificatie dan het nummer van mijn rijbewijs doorgeven?


Nee.


Mijn burgerservicenummer?


Absoluut niet.


Is er überhaupt iets wat ik wel aan u kan doorgeven, zodat u weet met wie u spreekt?


Nee, bij de Autoriteit Persoonsgegevens hebben wij liever dat u ons helemaal niet meer belt. Met de huidige privacywetgeving in relatie tot verdergaande automatisering geeft dat alleen maar problemen. Het is in uw eigen belang. Dat begrijpt u toch ook wel? De wetgeving is er voor u.


Tuut, tuut, tuut…

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page