top of page
Zoeken
  • Janad

Axonen en dendrieten

Bijgewerkt op: 1 jul.

In mijn hoofd zitten axonen en dendrieten.


Dat is een meevaller. Wij dachten dat er alleen maar water in zat.


Nee, iedereen heeft axonen en dendrieten in zijn hoofd. Die zorgen dat de hersencellen met elkaar kunnen communiceren.


Ik dacht dat dat via stalactieten ging?


Nee, die hangen in grotten. Dat zijn die lange druipstenen die aan het plafond hangen. Je hebt ook stalagmieten. Die staan op de grond en groeien naar boven. Tieten hangen en bij mietjes staat hij altijd recht overeind. Dan heb je een ezelsbruggetje. Dan kun je het onthouden.


'Ezelsbruggetje', dat vind ik zo'n raar woord. Waar zou dat vandaan komen?


Volgens Wikipedia is dat afgeleid van het Latijnse pons asinorum, dat letterlijk 'brug van ezels' betekent. Een ezel heeft maar een klein paadje nodig, om van de ene plek naar de andere te komen. Als hij water ziet, dan durft hij de oversteek niet te maken.


Wat is dat nou voor een uitleg? Een brug ging vroeger per definitie over water. Dan geef je zo'n ezel een blinddoek en waterschoenen. Dat lijkt mij praktischer en goedkoper.


Nee, voor water hadden ze aquaducten.


Wat is nou weer een aquaduct?


Een aquaduct is een brug die met ducttape in elkaar is gezet. Ducttape houdt alles bij elkaar. Zelfs onder water.


Ducttape? Dat gebruiken toch alleen sodomieten? Om de bips te ontharen?


Nee, dat is ruktape. Dat trek je er met één ruk vanaf en dan is er geen haar meer op je achterwerk te bekennen. Je hebt ook fucktape. Dat gebruiken liefhebbers van bondage die niet bij de padvinderij hebben gezeten. De kleefkracht van fucktape wordt enorm onderschat. Bondagisten worden alleen nog in skeletvorm teruggevonden. Meestal ondersteboven, hangend aan een muur. Om onduidelijke redenen altijd met een kaars tussen de billen. Bondagisten zijn enorme liefhebbers van penetratie.


Penetratie, ook zo'n raar woord. Waar komt dat nou weer vandaan?


Penetratie noemde men oorspronkelijk penenatie. De hele natie penetreert en sinds de zestiende eeuw deed men dat bij voorkeur op de openbare weg, tijdens de hagenpreken. Onder invloed van Maarten Luther Kinky is men het later penetratie gaan noemen. Maarten was dyslectisch en had nogal een air. Toen hij zijn stellingen in Wittigem op de deur spijkerde, schreef hij daarin niet over penenatie, maar over penetratie. 'De hele natie is voor penetratie' werd de slogan van de Lutherse Kerk. En dat is het nu nog steeds.


Slogan, ook zo'n moeilijk woord. Dat komt toch uit het Engels?


Ja, chips ook. En onze eerste koning. Eigenlijk komt alles uit Engeland. Behalve Engelse Drop. Die wordt in Nederland gemaakt.


Taal vind ik ingewikkeld. Er zijn zoveel moeilijke woorden. Die moet je allemaal uit je hoofd leren en dan hebben woorden die je op dezelfde manier uitspreekt, nog verschillende betekenissen ook. Of er een mijt op je hoofd zit, of een meid? Dat maakt nogal een verschil.


Of een miet? Dan heb je niet alleen een rare smaak in je mond, maar begint je neus ook te twijfelen of het wel zo slim is, om hem altijd maar overal in te steken.


En het ergste is, we kunnen er zelf niets aan doen. De vrije wil bestaat niet. Die andronen en dentieten regelen alles voor ons, maar ze communiceren volledig langs elkaar heen. Daardoor komen wij steeds in de problemen.


Het zijn axonen en dendrieten.


Zie je, nou? Die van mij weten hun eigen naam niet eens.

cartoon figuur die in zijn neus peutert

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page