top of page
Zoeken
  • Janad

Besturen

Bijgewerkt op: 1 feb.

Hebben mensen hersens?


De meesten wel. Sommigen wat meer. Die ontwerpen een quantumcomputer of denken in hun vrije tijd 'laat ik nog eens een atoom splitsen'. Anderen wat minder. Die steken een Romeinse Kaars in hun kont en plaatsen daarvan een video op YouTube. De meerderheid van de mensen zit daar qua hersens een beetje tussenin.


Weet jij hoe hersens werken?


Daar zijn verschillende theorieën over. Denken wij zelf? Of wordt er voor ons gedacht? Als jij een handeling verricht dan is er daarvoor al hersenactiviteit zichtbaar waar jij je zelf nog niet van bewust bent. Misschien zijn we allemaal ontvangers van signalen. Net zoals een TV niet zelf de beelden produceert maar alleen doorgeeft. Worden we met een joystick een beetje over de aarde gedirigeerd en hebben ze ons wijs gemaakt dat we het allemaal zelf regelen.


Geloof je dat?


Ik denk het wel. Ken je Erik Scherder? Hij is hoogleraar neuropsychologie. Hij weet alles over ons brein maar tegelijkertijd is hij een vat vol angsten. Appeltje-eitje voor een neuropsycholoog zou je zeggen. Als iemand weet hoe je van die angsten af moet komen dan is hij het. Maar dat lukt hem niet. Ondanks al zijn kennis en hulp van psychologen komt hij niet van zijn angsten af.


Misschien heeft hij gewoon niet zo goed opgelet op school?


Nee, natuurlijk niet. Die man is hartstikke slim en weet alles. Maar blijkbaar gaat het brein gewoon zijn eigen gang. En produceert het angsten en gedachten net zoals jij workflows produceert. Maar dan sneller. Vanuit het niets worden ze in een keer in je hoofd geparkeerd.


Maar is die Erik dan niet gewoon een beetje koekie?


Als je zo denkt ben je zelf koekie. Die man is hoogleraar. Een van de slimste mensen die we op dat gebied in ons land hebben. Als het hem al niet lukt om van die angsten af te komen dan is er maar één conclusie. We worden bestuurd. Er is niets eigens aan onszelf. We zijn een lege huls.


Maar wie bestuurt ons dan?


Denk nou eens na, man. Je werkt bij de provincie Zuid-Holland. Wie is nou onze grootste bestuurder? Dat is Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Waarom zou Jaap ineens thuiswerken denk je? Omdat hij ons dan in alle rust kan besturen natuurlijk.


Maar Jaap wordt zelf toch ook bestuurd?


Ja, dat weet ik. Dat maakt het ook allemaal zo ondoorzichtig. Ik regel het representatief personen vervoer. Voor mijn werk stuur ik de chauffeurs van Jaap aan. En die chauffeurs besturen Jaap terwijl Jaap mij weer bestuurt. Het is een verhaal van Kafka. Ik zit in een vicieuze cirkel.


Wat ben jij toch slim. Dat je dat allemaal doorhebt.


Nee, ik heb helemaal niks door. Jaap heeft alles door. Alles wat ik denk, doe, zeg en schrijf is Jaap. Ik hoop dat hij nog een tijdje blijft thuiswerken want ik ga richting mijn pensioen. Zou toch zonde zijn als hij kort voor mijn pensioen ineens stopt met besturen. Dan zak ik als een lege dekbedhoes in elkaar. Dan kan ik mijn pensioen wel schudden.

Goh, dat wist ik allemaal niet. Bedankt voor je inzicht.


Nee, je moet mij niet bedanken. Je moet Jaap bedanken. Jaap bestuurt ons allemaal.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page