top of page
Zoeken
  • Janad

Code rood

Bijgewerkt op: 1 feb.

Zo, meneertje. U dacht hier de Max Verstappen te kunnen uithangen?


Hoezo?


U reed 82 kilometer terwijl u hier maar 80 mag. Wat is daarvan de reden?


Ik had wind mee.


Geen grappen, meneer. Daarvoor is de overtreding te serieus. We hebben in dit land afgesproken dat iedereen zich aan de maximum snelheid moet houden en dat heeft u niet gedaan. Waarom reed u zo hard?


Dat zei ik. Ik had wind mee. Het is code rood vandaag. Windkracht 9 uit het zuiden. Ik rijd van zuid naar noord en dan heb ik de wind vol op mijn achterruit staan. Daardoor bereik ik snelheden die ik met deze auto niet voor mogelijk had gehouden. Ik beroep mij op overmacht. Het is allemaal de schuld van de overheid. Die doet niets aan het milieu. Daarom hebben we vandaag alweer code rood en word ik nu aangehouden omdat ik te hard rijd. Het is een schande.


Ik noteer 'Code rood vandaag. Meneer heeft last van overmacht'


En de weg loopt schuin naar beneden. Noteer dat ook maar. Code rood in combinatie met een vals platte weg veroorzaakt extreme gevaarlijkheid waarvoor ik de provincie verantwoordelijk hou. Schrijf maar op. 'Meneer stelt provincie aansprakelijk voor bekeuring'


Het moet niet gekker worden. U rijdt te hard en dan stel u de provincie aansprakelijk. U heeft toch een rem in de auto?


Nee. Deze auto heeft geen remmen. Daarom stond ik pas tien minuten na uw stopteken stil. En mijn auto start slecht dus ik zou het prettig vinden als u mij straks even kunt aanduwen. Ik moet naar mijn werk. Ik heb geen zin om hier een halfuur met een agent te gaan staan praten omdat het code rood is en de provincie geen veilige wegen kan aanleggen.


U vertoont merkwaardig gedrag. Heeft u gedronken?


Ja, natuurlijk heb ik gedronken. Waarom denkt u dat ik in een auto stap die geen remmen heeft? Als je nuchter bent dan doe je dat toch niet? De ruitenwissers zijn kapot, de verlichting doet het niet, de uitlaat is stuk en de banden hebben geen profiel. Een nuchter mens gaat toch niet in zo'n auto rijden? Dat kunt u toch zelf ook wel bedenken?


Maar dan heeft u veel meer overtredingen begaan. Dan wordt de bekeuring hoger. Hoeveel heeft u gedronken?


1 fles whisky en 2 glazen sherry.


Maar het is acht uur 's ochtends. Zo vroeg drink je toch nog geen alcohol?


Ik moet de kinderen naar school brengen.


Dat meent u niet? Zitten er ook nog kinderen in de auto?


Ja. Maar dat is de schuld van de overheid. Die moest zo nodig die lockdown opheffen en de scholen weer open gooien. Dan krijg je dit. Het is werkelijk onverantwoord. Onbezonnen gedrag van de hoogste orde. Ik vraag mij af of die overheid eigenlijk wel weet waar zij mee bezig is.


En waarom doet uw verlichting het niet?


Ik ben vrijwilliger bij het meldpunt Lichthinder. Wij zijn tegen lichtoverlast. U straalde mij aan met een laser en dat is onverantwoord. Het is acht uur 's ochtends en het is nog helemaal donker. Vogels raken door die laser gedesoriënteerd. Mensen kunnen niet slapen. Over piloten maar te zwijgen. Zet uw helm maar vast op want straks zal er wel weer een vliegtuig uit de lucht vallen. Ik snap niet hoe u het in uw hoofd haalt om hier om acht uur 's ochtends met een laser te gaan rond stralen. En dat alleen maar om iemand te bekeuren die twee kilometer te hard rijdt. Puur omdat de overheid weigert iets aan het milieu te doen. Walgelijk.


En waarom rijdt u met een lekke uitlaat?


Dat lijkt mij duidelijk. Ik heb u net uitgelegd dat het niet echt een veilige auto is dus dan is het wel prettig dat mensen mij van verre horen aankomen. U bent agent. Dat hoef ik u toch niet uit te leggen? Elektrisch auto's worden toch ook voorzien van geluid? Dat is om te voorkomen dat voetgangers ze niet aan horen komen. Dat is levensgevaarlijk en veroorzaakt veel ongelukken. Ik vind dat een lekke uitlaat verplicht moet worden gesteld. Het is van de gekke dat de overheid dit nog niet heeft geregeld.


Nou ben ik ook wel benieuwd waarom uw ruitenwissers het niet doen?


Dat voorkomt slijtage. Het houdt autorijden betaalbaar en gaat verspilling tegen. Verspilling leidt tot onnodige productie. Onnodige productie leidt tot verhoogde CO2 uitstoot en dat is weer slecht voor het milieu. Daardoor hebben we steeds vaker code rood, waardoor ik mij weer moet verantwoorden omdat ik twee kilometer te hard rij. Het is een gotspe. Ruitenwissers zouden verboden moeten worden. En wat doet de overheid? Helemaal niets!


Nu ik u zo aanhoor, heeft u eigenlijk wel een rijbewijs?


Nee.


Waarom niet? Code rood? Schuld van de overheid zeker?

Nee, dat is gewoon praktisch. Als je geen rijbewijs hebt dan kan het ook niet worden ingenomen. Maar als u mij nu even aanduwt dan kan ik weg. De kinderen moeten naar school en ik heb nou wel lang genoeg naar die onzin van u staan te luisteren...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page