top of page
Zoeken
  • Janad

Complotdenkers

Bijgewerkt op: 18 mei

Zaten er vroeger complotdenkers in het parlement?


Nee, alleen maar serieuze mensen. Met hart voor de publieke zaak.


Hadden we Kamerleden die zeiden dat we geregeerd werden door reptielen?


Ook niet. Af en toe stond er schildpaddensoep op het menu maar daarmee had je de inbreng van de dieren wel gehad. De Partij voor de Dieren kwam later pas. Maar ik heb nooit gehoord dat ze Donald Duck als minister-president wilden.


Bewerkten Kamerleden foto's van ministers met hakenkruizen?


Nee. Als je psychotisch was dan kreeg je een weekje verlof. Als je daarna normaal deed dan mocht je weer aanschuiven.


Zeiden ze wel eens dat ministers voor tribunalen zouden worden gesleept?


Ben je gek? Dan ging Erica Terpstra een uur op je hoofd zitten. Als je daarna nog steeds vreemd praatte dan kreeg je een nucleaire zetpil. Om weer licht in je duistere bestaan te brengen. Maar heb je ook nog normale vragen? Nou lijkt het net of er in het parlement alleen maar idioten zitten.


Oké, de boeren dan. Zaten er vertegenwoordigers van de boeren in het parlement?


Jazeker. Boer Koekoek. Iedereen vond hem een beetje 'koekoek' maar dat mocht de pret niet bederven. Die man zat daar om de boeren te vertegenwoordigen en dat deed hij prima.


Maar dan wordt het toch onverstaanbaar? Dan is zo'n debat toch niet meer te volgen?


Onzin. Dan komt er weer aandacht voor de dialecten. Dan voelen mensen zich weer vertegenwoordigd. We spreken niet allemaal Algemeen Beschaafd Nederlands. Voor een op de vier Nederlanders is hun dialect hun moedertaal.


Is de volksvertegenwoordiging dan nog wel representatief?


Als ik de geluiden hoor dan lijkt het er niet op. De volksvertegenwoordigers zijn bijna allemaal universitair opgeleid. Slimme ABN-sprekende mensen. Best volk. Maar geen boeren. Geen mensen die de hele dag met hun klompen in de klei staan en weten hoe het er op het platteland aan toe gaat. En ze wonen overwegend in de Randstad.


Wat is er mis met de Randstad?


Niks. Maar vanuit je bubbel heb je zo je eigen kijk op zaken. Daardoor sneeuwen de belangen van het platteland een beetje onder. Maar gelukkig komt daar verandering in. We hebben nu Caroline van der Plas. Vertegenwoordiger van de boeren. Als ik de peilingen mag geloven dan gaat ze bij de eerstvolgende verkiezingen veel stemmen trekken. En niet alleen van boeren. Dat is dan wel weer leuk. En het is nog leuker als al die complotdenkers daardoor uit de Kamer verdwijnen.


Is dat een goede zaak?


Dat lijkt me wel. Van complotdenkers en andere rare figuren wordt ons land niet beter. Dan komt er meer aandacht voor het platteland. Dat is alleen maar goed. Vertegenwoordiging moet representatief zijn zodat ieders stem wordt gehoord. En dat er iets mee wordt gedaan.

Maar rijden we dan binnenkort allemaal met een tractor door de stad? Krijgt iedereen zijn eigen koe om aan melk te komen? En een kip voor zijn eigen eieren?


Ja. En dan gaan we allemaal weer ouderwets tegen een genderneutrale boom pissen. Dat maakt het ook leuk. Niet alleen maar theoretisch gepraat. Maar meer inbreng van de boeren zelf. Dan gaan we weer doorkrijgen wat er allemaal moet worden gedaan om in onze basale behoeften te voorzien. Dat inzicht zijn we een beetje kwijtgeraakt. De meeste mensen uit de Randstad denken dat een bal gehakt vacuüm verpakt aan een boom groeit. En dat een boer een supporter van PSV is. Die de hele dag op zoek is naar een vrouw.


Is zo'n verandering gunstig?


Ik denk het wel. Hopelijk gaan we dan ook weer begrijpen dat het niet normaal is om kippen bij miljoenen door de shredder te gooien omdat er een griepje heerst, varkens de staarten af te knippen en koeien een geel label door hun oor te stansen 'omdat het zo lekker makkelijk administreert'. Dat het gewoon levende wezens zijn waar je een beetje netjes mee moet omgaan. We zijn een heleboel abnormale dingen normaal gaan vinden. Het kan geen kwaad als daar verandering in komt.


Maar al die boeren hebben megastallen. Ze stapelen al die beesten op elkaar en die schijten de hele boel onder. Daardoor kunnen wij nu geen huizen meer bouwen.


Zie je nou? Jij zit ook al in je bubbel. Die boeren hebben alleen maar grote stallen vanwege de markteconomie. Omdat wij geen normale prijs voor een stukje vlees willen betalen. Alle problemen komen door onszelf. We willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. En als daar problemen door ontstaan dan beginnen we naar anderen te wijzen.


Moeten we dan maar op de oude voet doorgaan?


Nee, natuurlijk niet. Maar alleen boeren de Zwarte Piet toeschuiven gaat te ver. Dat is ook niet woke. Dan ben je mensen niet-inclusief aan het discrimineren. Dan ben je net zo fout als tien ton CO2 in een Natura 2000-gebied. Terwijl Tata Steel gewoon Roetveeg Pieten kan blijven produceren.


Dus weg met de complotdenkers en hoera voor de boeren?


Wat mij betreft wel. Al weet ik niet of iedereen die niet in de Randstad woont het leuk vindt om dan meteen maar boer genoemd te worden. Maar dat is meer een semantisch dingetje. Ook woorden hebben per gebied zo hun eigen betekenis.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page