top of page
Zoeken
  • Janad

De schoonmaker

Bijgewerkt op: 19 jan.


Wat is de meest nuttige baan?


Schoonmaker. Een schoonmaker loopt door een vieze straat of een smerig kantoor en laat een spoor van schoonheid achter. Schoonmakers vergaderen niet. Ze zitten niet de hele dag te Teamsen. Eén brok efficiëntie die bij die mensen genetisch ingebakken zit. De wereld heeft geen vervuilers nodig, maar schoonmakers.


Probleem?


Ze worden onderbetaald. En ze krijgen te weinig waardering. Mensen die het meest nuttige werk in de samenleving doen krijgen te weinig geld en te weinig waardering. Dat geldt ook voor medewerkers in de Zorg. Die zouden tot de topverdieners moeten behoren. Samen met de bakkers.


Waarom?


Ze zorgen dat het schoon blijft, dat de zieken verzorgd worden en dat er brood op de plank is. Meer hebben we niet nodig. Dat zijn de primaire levensbehoeften. Alle andere banen zijn overbodig.


Wat als ze ermee stoppen?


Dan wordt de samenleving ontregeld. Dan wordt het een bende, worden klimaatdoelen niet gehaald en hebben we niks meer te eten. Dan gaat onze gezondheid achteruit en hebben we zorg nodig. En die is er dan niet meer.


Maar dan missen we nog een essentiële baan? Begrafenisondernemer. Als we zo dom zijn om de medewerkers die het meest essentiële werk voor onze samenleving doen financieel niet waarderen dan stoppen ze ermee. Dan liggen onze lichamen straks overal en hebben we een tekort aan begrafenisondernemers.


Goed punt. Die horen er ook bij. Schoonmakers, mensen in de Zorg, bakkers en begrafenisondernemers.


Moeten we de CEO's van die beroepsgroepen dan niet meer geld geven? Zo werkt het toch? Geef de mensen aan de top gigantische bedragen en de 'onzichtbare hand' van Adam Smith zal zijn werk doen. Met hun eigenbelang zullen ze iedereen uit het dal trekken en de wereld zal het paradijs worden waarvan we alleen maar konden dromen.


Dat is in al die jaren niet gelukt, hè? Waarom denk je dat er zoveel mensen financiële problemen hebben? Adam Smith snapte er niks van. Het geld moet niet met bakken naar de CEO's. Het moet naar de schoonmakers, de medewerkers in de Zorg en de bakkers. Die werken zich de hele dag in het zweet om het leven voor ons draaglijk te houden. In de Zorg kunnen ze wel wat extra handjes gebruiken maar op onzichtbare zitten ze niet te wachten. Wat denk jij dat al die CEO's met al hun geld gaan doen als er geen schoonmakers, zorgmedewerkers en bakkers meer zijn?


Naar de begrafenisondernemer?


Precies. Je hebt niets aan al dat geld als de basisvoorzieningen niet meer werken. Dan ben je ten dode opgeschreven. Het geld moet naar de schoonmakers, de mensen in de Zorg en de bakkers. En als dat niet gebeurt naar de begrafenisondernemers. De rest is bijzaak. Alle andere banen zijn overbodig.


En slager? Is dat ook een essentiële baan?


Zeker. Die hebben we nodig om bij Adam Smith zijn onzichtbare hand te verwijderen.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

コメント


bottom of page