top of page
Zoeken
  • Janad

Discriminatie

Bijgewerkt op: 18 mei


Ik wil graag een autoverzekering afsluiten.


Dan kan. Wat is uw opleidingsniveau?


Ik ben laag opgeleid.


Dat is jammer. Dan kan ik u niet helpen. Wij verzekeren geen auto's van laagopgeleiden.


Zet hem dan maar op naam van mijn vrouw. Zij rijdt ook in de auto. Zij is middelbaar opgeleid.


Dat kan ook niet. Wij verzekeren alleen hoogopgeleiden.

Wat is dat voor een onzin?


Nee, dat is geen onzin. Hoogopgeleiden veroorzaken minder schade. Dat is voor ons gunstiger. Anders wordt het te duur. We zijn er niet om de verzekerden te sponsoren. Het geld moet wel naar ons vloeien.


Maar een schadeverzekering is er toch om onvoorziene schade te dekken? Hoe weet u nou dat hoogopgeleiden in de toekomst minder schade veroorzaken?


De technologie wordt steeds beter. Op grond van data en statistiek kunnen we prima voorspellen welke categorie de meeste schade veroorzaakt. Zo wordt onvoorzienbare schade voorzienbare schade. En die gaan wij natuurlijk niet verzekeren. Dat kost alleen maar geld.


Maar is de gedachte achter een schadeverzekering niet dat we collectief de risico's dekken die voor het individu niet te dragen zijn? Denk aan hoge kosten door ziekte, ongevallen, brand. Kortom, dat we elkaar gezamenlijk helpen? Dat je niet gelijk zwaar in de schulden zit als het leven door onvoorziene omstandigheden een keer tegenzit?

Nee, dat is een sociale denkwijze die niet meer van deze tijd is. Ik merk dat u al wat ouder bent. U heeft nog die vreemde opvattingen die mensen vroeger hadden. U moet wel met uw tijd meegaan, meneer. Het gaat om het individu. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. En daar zelf de gevolgen van dragen. Dan hebben mensen met wie het goed gaat daar geen last van.


Nou, dat is lekker dan. Heeft Mark Rutte net excuses aangeboden voor het slavernijverleden krijgen we verzekeringsmaatschappijen die discrimineren op grond van opleiding.


Tot de gevangenis wordt ook niet iedereen toegelaten, meneer. Daar zult u toch echt een veroordeling van de rechter voor moeten hebben. En we hadden al verschillende premies per postcodegebied.


Maar waarom maakt u onderscheid op grond van opleiding en postcodegebied? Is dat uw manier om de homogeniteit binnen de samenleving te versterken? Op die manier gaan we op India lijken. Dan krijgen we sociale stratificatie. Dan gaan we mensen indelen in groepen waartussen een ongelijkheidsverhouding bestaat. Dan hebben we straks een kastensysteem.


Het is niet anders, meneer. Alle gelijkheidsidealen ten spijt. Het leven draait om geld. Van rechtvaardige sociale verhoudingen kan een economie niet draaien.


Maar dat is toch vreemd? Waarom moet iemand die minder geld heeft om zijn autoverzekering te kunnen betalen meer betalen dan iemand die geld zat heeft? Dat versterkt de verschillen die er toch al zijn.


Het leven draait om persoonlijke groei, meneer. Ga studeren. Dan hoort u straks ook bij de juiste groep.


Dan loopt u wel een beetje achter. De arbeidsmarkt schreeuwt om MBO-ers. Mensen die warmtepompen en zonnepanelen kunnen installeren. Praktisch geschoolde medewerkers voor de beveiliging en logistiek. Timmermannen, elektriciens, loodgieters. En wat doet u? U sluit die mensen uit. Het is te triest voor woorden. U zou ze korting moeten geven. Alleen al praten in termen van hoog- en laagopgeleid. U zou zich moeten schamen met die flutverzekering van u.


Voor een laagopgeleide heeft u goede ideeën. Ik ga ze meteen aan de directie voorleggen.


Dat lijkt mij een goed plan. En als er niks verandert, geef dan maar door dat ze voor de ballotage ook de bonuskaart van Albert Heijn kunnen gebruiken. Hoogopgeleid en een kratje bier gekocht? Geen autoverzekering. Hoogopgeleid en een roddelblad? Misschien toch minder hoog opgeleid... Geen verzekering. Een latexpak met punttieten? Geen verzekering.


O, verkoopt Albert Heijn eindelijk latexpakken met punttieten? Ik liep ze laatst te zoeken maar ik kon ze niet vinden.


Dat klopt. Die staan in het rek voor de laagopgeleiden. Daar mogen hoopgeleiden niet komen.


Wat is dat nou voor een onzin?


Dat is geen onzin. Als een hoogopgeleide als Tietenman naar kantoor gaat dan kan hij zijn auto niet meer verzekeren. Dat wil Albert Heijn graag voorkomen.

Maar dat is belachelijk. Na een week hoogopgeleid vergaderen wil ik in het weekend graag in een latexpak met punttieten rondlopen. Dat werkt ontspannend. Dat geeft mij rust na een lange week werken. Het is gewoon discriminatie.


Die kant gaan we wel op, meneer. U bent er zelf mee begonnen. Als je straks een genetische afwijking hebt dan krijg je waarschijnlijk ook geen ziektekostenverzekering meer. De technologie wordt steeds beter. Begin er maar vast aan te wennen.

cartoon figuur die in zijn neus peutert

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page