top of page
Zoeken
  • Janad

Discussiëren

Bijgewerkt op: 1 feb.

Wat vind jij van discussiëren?


Waarover?


Gewoon. Discussiëren in zijn algemeenheid.


Tja, wat zal ik ervan zeggen? Mensen discussiëren nogal veel tegenwoordig. Vroeger pakte je een knots en sloeg je iemand in elkaar als hij het niet met je eens was. Daarna deed hij precies wat je wilde. Tegenwoordig zitten we tijden te ouwehoeren.


Maar je bent toch geen Neanderthaler?


Nee. Maar vroeger waren de verhoudingen duidelijk. Was je groot en sterk dan moest iedereen naar je luisteren. Was je dat niet dan moest je je mond houden. Beter voor je neusbeentje. Pas na de uitvinding van de plastische chirurgie zijn mensen meer gaan discussiëren.


Maar praten is toch beter dan een gebroken neus?


Het is maar hoe je het bekijkt. De een is verbaal sterker dan de ander. Op basis van zijn argumenten krijgt hij dan meestal gelijk. Maar als de ander fysiek sterker is dan mag hij dat voordeel niet gebruiken. Het is maar wie de spelregels bepaalt. En dat zijn altijd de praters.


Maar vechten is toch niet nodig? We leven in een democratie. Iedereen mag voor zijn opvatting opkomen.


Ja, dat is prima. Maar als praten niet je sterkste kant is dan is dat lastig. Dan word je de mond gesnoerd door een sterke debater. Sta je dan in je nieuwe trainingspak. Je hebt een goed punt maar omdat een of andere afgestudeerde Jan-Lul beter kan praten dan jij word je verbaal af geserveerd. Het systeem is niet eerlijk.


Maar je kunt jezelf toch trainen? Aan debat wedstrijden mee gaan doen?


Ik kijk wel uit. Trainen doe ik in de boksschool. Als iemand het niet met mij eens is dan masseer ik zijn voortanden. Geef ik hem daarna een dot watten en spreken we af dat ik gelijk heb. Zo kom je ook sneller tot een besluit.


Je leek zo'n aardige jongen. Waarom ben je zo agressief?

Ik ben helemaal niet agressief. Er bestaan verschillende sociale groepen in de maatschappij. De ene groep heeft problemen die de andere groep niet eens kent. Dan ontstaat er spanning. En discussies over de oplossing. Iedere groep heeft daar zo zijn eigen ideeën over.


Maar spanning kun je toch uitpraten? In redelijk overleg moet je toch tot een goede oplossing kunnen komen?


Ja, maar redelijk overleg is niet hetzelfde als tot een goede oplossing komen. In een gesprek krijgt degene die verbaal sterker is altijd gelijk. Als je wat minder goed uit je woorden komt dan word je niet gehoord. En dan gaat de prater die het probleem zelf nog nooit heeft ervaren voor jou ook nog de oplossing bedenken. Omdat het zijn werk is.

En hij ervoor heeft gestudeerd.


Dus we moeten af van de discussie en weer beslissen met de knots?


Nee, dat hoeft nou ook weer niet. De waarheid ligt ergens in het midden. Misschien moeten we afspreken dat een discussie maximaal vijf minuten mag duren. Zo niet, dan geldt daarna het recht van de sterkste. Dat is rechtvaardiger en dan duurt het allemaal niet zo lang.


Maar daar schiet je toch niks mee op? Een goede debater lult jou ook binnen 5 minuten onder de tafel.


Zie je? Nou bevestig je het zelf. Verbaal sterke mensen hebben altijd het laatste woord. Daarom is mijn systeem ook veel rechtvaardiger. Nu heb je nog vier minuten om snel keihard weg te rennen...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page