top of page
Zoeken
  • Janad

Etiquette

Bijgewerkt op: 18 mei

Wat zou er gebeuren als we alles zouden laten lopen?  


Dan zit je broek vol.  


Nee, niet lichamelijk. Maar geestelijk. Dat we ons niet meer aan de etiquette houden. Dat je gewoon op een verjaardag binnenkomt, in de voorkamer gaat zitten schijten, een tompouce tegen de muur kwakt en daarna vertrekt met de woorden ‘Het was gezellig. Tot volgend jaar’. 


Dat is toch behoorlijk lichamelijk. Ik denk niet dat je daar vrienden mee maakt.   


Daar gaat het niet om. Waarom hebben we etiquette? Waarom al die beleefdheidsregels en omgangsvormen die voorschrijven hoe we ons moeten gedragen? We leven in een geïndividualiseerde wereld. Iedereen moet zijn eigen boontjes doppen, maar als je doet wat je zelf wil dan word je daarop aangekeken. Dan is het ineens niet goed.   


Vind jij het leuk als er iemand bij jou in de voorkamer gaat zitten kakken?  


Geen probleem. Bij mij mag dat. De vloer is van aluminium en er staat een trekker. Dan kun je het gelijk opruimen.   


Maar dat gaat niet gebeuren. Je rommel opruimen is ook een fatsoensregel. Iemand die de pest heeft aan etiquette gaat echt zijn eigen rommel niet opruimen.    


Dan laat ik het liggen. Dan zit hij de volgende keer in zijn eigen rotzooi.  


Maar het is jouw huis. Jij woont daar. Die man komt nooit meer terug.  


Natuurlijk wel. Bij mij voelt hij zich vrij. Hij mag doen en laten wat hij wil. Misschien wil hij wel in mijn oven pissen? Waar kan dat nog? Als je gastvrij bent en mensen geen belemmeringen oplegt, dan is dat een verademing. Dan kunnen mensen zichzelf zijn. Daar doe je het voor. Dat de betutteling verdwijnt. Dat mensen hun ware aard kunnen tonen.   


Zit je zelf ook bij je vrienden in de voorkamer te kakken?       


Nee, ik ben netjes. Een opvoedkundige erfenis uit mijn jeugd.      


Ga toch weg. Als er iemand bij jou in de voorkamer heeft zitten kakken en je ruimt het niet op, dan ben je toch niet netjes? Het is ook onhygiënisch. Je krijgt er enge ziekten van. Als je dat doet dan ben je een Tokkie.    


Waarom? Jij bent ook zo’n voorgeprogrammeerde sukkel. Iemand die zich de hele dag afvraagt wat anderen van hem vinden. Maar het leven draait om vrijheid. De vrijheid om te doen en laten wat je wil. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Niemand hoeft jou iets voor te schrijven. Wat je doet maak je zelf wel uit. Daar zijn zelfs oorlogen voor gevoerd.   


Maar het toilet is toch niet voor niks uitgevonden? Als je iedereen in je voorkamer laat kakken dan is dat een voedingsbodem voor enge ziekten. In de Middeleeuwen kakten de mensen gewoon in de grachten. En het water uit die grachten dronken ze ook. Dat kon het lichaam niet aan. In de Middeleeuwen mochten de mensen al blij zijn als ze de dertig haalden.

     

Waarom heb je me dat niet eerder verteld? Ik ben achtentwintig.     


Je hebt het me nooit gevraagd.   


Maar ik ga toch geen mensen in mijn voorkamer laten schijten als ik had geweten dat dat onhygiënisch was? Je had me toch kunnen waarschuwen? Mijn hele voorkamer is volgescheten, er staan tompoucen om tegen de wand te kwakken en als je in mijn oven wil pissen dan is dat prima. En dan kom jij mij uit het niets vertellen dat dat onhygiënisch is.   


Ik wist niet dat jij dat niet wist.   


Hoe zou ik dat moeten weten? In de Middeleeuwen was ik er nog niet. Er bestaat ook zoiets als ongeschreven regels. Dat je iemand waarschuwt bij gevaar. Het zou fijn zijn als je je wat meer in Confucius ging verdiepen. Respect, leefregels, omgangsvormen. Dat je mensen tijdig vertelt dat het niet hygiënisch is om mensen in je voorkamer te laten schijten. Dat je niet alleen je eigen leven leeft, maar ook aan anderen denkt.        


Maar jij hebt toch niks met etiquette? 


Nee. Door mijn opvoeding zit het wel in mijn systeem, maar ik loop bij de psychiater om er vanaf te komen. Ik vind wel dat anderen overal schijt aan moeten hebben.   


Schijten vind ik trouwens een ongepast woord. Het is ordinair. Het is echt een faux pas als je het over schijten hebt.  


Je lijkt mijn vader wel. Maar die noemde het een faux pats. Als ik het over schijten had, dan kreeg ik een pats in mijn gezicht. Daarna smeet hij een tompouce tegen de muur en piste hij in de oven. Ik denk dat mijn aversie tegen etiquette best wel eens van hem zou kunnen komen.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

       

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoger begaafd

Humor, ironie. Korte dialoog over een hoger begaafde die de atoomboom heeft verbeterd en een strakke plasser voor machthebbers heeft gemaakt

Jager-verzamelaar

Humor, ironie. Korte dialoog over iemand die het geouwehoer en elkaar de maat nemen zat is en weer jager-verzamelaar wil worden

Commentaires


bottom of page