top of page
Zoeken
  • Janad

Geheugen

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Heb jij een goed geheugen?


Nee, als ik van kantoor naar huis ga dan moet ik altijd eerst mijn moeder bellen om te vragen waar we wonen.


Heb je een klap op je hoofd gehad? Of is dat sinds je geboorte?


Dat kan ik mij niet herinneren.

        

Is je kortetermijngeheugen niet goed? Of je langetermijngeheugen?

 

Wat was je vraag?


Duidelijk, dan is het je kortetermijngeheugen. Dat is lastig, want dan beland je in een carrousel van al maar doorgaande herhalingen. Je kunt het best een partner zoeken die ook geen kortetermijngeheugen heeft. Dan kun je je hele leven hetzelfde gesprek voeren, zonder dat het vervelend wordt. Een voorrecht waar de meeste getrouwde stellen alleen maar van kunnen dromen.


Het is ook mogelijk dat ik dénk dat ik geen geheugen heb. Daar is een medische term voor, maar die ben ik vergeten.     


Dan is de oplossing simpel. Dan moet je denken dat je wél een goed geheugen hebt.


Was het maar zo makkelijk. Het gaat onbewust. Waarschijnlijk als gevolg van een traumatische ervaring. Als peuter drukte ik een brandweerautootje in mijn anus, omdat ik dacht dat die er dan via mijn mond weer zou uitrijden. Dat bleek niet het geval. Pas na een jaar konden ze hem operatief verwijderen. Waarschijnlijk heb ik toen onbewust besloten dat je je beter niets kunt herinneren.          


Dan ben je onbewust onbekwaam.


Wat?  


Dan ben je je er niet van bewust dat je een contraproductieve denkwijze hebt.


Onzin, ik ben mij er wel van bewust. Dat zei ik je toch.


Dan ben je bewust onbekwaam. Dan praat je jezelf aan dat je een slecht geheugen hebt. En what you wish is what you get. Dan gaan je hersens ook niks opslaan.      


Heb je weer een boekje gelezen? Als je denkt dat je geen geheugen hebt dan vergeet je alles. Dan kan ik wel gaan denken dat ik bewuster moet denken, maar dan vergeet ik dat ook weer.  


Dan moet je gaan visualiseren. Een herinnering is opgebouwd uit meerdere deelherinneringen. Het beeld dat je bij dat moment hebt, de geur, het geluid, het gevoel en nog veel meer. Die worden allemaal opgeslagen in verschillende hersengebieden. Heb je een beeld, dan triggert dat de andere deelherinneringen. En zo herinner je je de totale gebeurtenis. Door te visualiseren kun je je geheugen enorm verbeteren.    


Dat triggeren op gevoel klopt wel. Als ik met mijn vinger door het WC-papiertje schiet, dan zie ik een hele grote brandweerauto, die pijnlijk strak vastzit in een veel te nauw tunneltje. Maar uit het niets visualiseren gaat bij mij niet lukken. Ik heb een te kleine hippocampus.    


Een te kleine wat?  


Een te kleine hippocampus. Die zit in je hersenen. Die speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving.


En dat kun je je wel herinneren?


Nee, dat lees ik hier voor me. Op Wikipedia.


Dan ga je je hippocampus toch vergroten?


Is dat mogelijk?   


Ja, met voldoende lichaamsbeweging. Dat helpt om het aantal nieuwe hersencellen in de hippocampus te verhogen.  


Daar geloof ik niks van. Ik dart iedere dag en mijn geheugen wordt alleen maar slechter.


Dan is het een gebrek aan interesse. Zaken die je niet interesseren onthoud je niet. Kun je dingen die je leuk vindt wel onthouden?   


Ja, hoor. Geen probleem.    


Dan is je interessegebied te beperkt. Vind je veel dingen leuk?  


Nee, ik dart en ik drink bier. De rest van de dag lig ik op bed en kijk ik naar Netflix.           


Dan zijn we eruit. Dan ben je onbewust onbekwaam. Dat noemen we in de volksmond een sukkel, maar dan heb je wel de eigenschappen die nodig zijn om in de huidige tijd te kunnen overleven. Je maakt je niet druk om zaken als milieu, oorlog, gebrek aan huisvesting en slecht functionerend bestuur. Je mengt je niet in het publieke debat. Schelden via sociale media is voor jou uit den boze. Alles gaat volledig aan je voorbij want het interesseert je geen reet. En daardoor heb je er geen herinnering aan. Dat is goud. In jou heeft de menselijke soort perfectie bereikt. Met zo’n instelling bestaan er geen problemen en kunnen mensen eindelijk in vrede en harmonie gaan samenleven. Bedankt dat je dit wilde delen. Voor een probleemloos leven hoeven we alleen ons interessegebied maar te verkleinen. Blijkt het toch eenvoudiger te zijn, dan we altijd dachten.  

cartoon figuur die in zijn neus peutert

             


84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page