top of page
Zoeken
  • Janad

Gespreksleider

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Ben jij een prater?


Nee.


Dat kan. Mensen die weinig praten hebben ook hun charmes. Wat is je werk?


Gespreksleider.


Maar dan moet je toch praten?


Nee.


Maar die gesprekken moeten toch geleid worden? Je moet toch ingrijpen als het te lang duurt? Mensen bij het onderwerp houden? Afkappen als ze te lang aan het woord zijn? Dat is toch de taak van een gespreksleider?


Ja.


Dan moet je toch veel praten?


Nee. 


En als de discussie verhit raakt? Als mensen tegen elkaar beginnen te schreeuwen? Dat is toch een beetje de trend tegenwoordig. Als iemand een andere mening heeft dan scheld je hem helemaal verrot. Dan ga je niet naar hem luisteren, want dat is old school.  


Klopt.     


Maar dan moet je toch ingrijpen? Dat is toch wat er van een gespreksleider wordt verwacht? Anders ben je overbodig. Dan zit je er voor lul bij. Dat is toch niet de bedoeling? Dan heeft je aanwezigheid geen enkele waarde.


Correct.    


Maar wat doe je dan? Hoe treed je dan op? Ben je assertief? Mensen gelijk op hun nummer zetten als de toon van de discussie de verkeerde kant op gaat? Of ben je meer een laissez-faire type? Laat ze het maar met elkaar uitvechten, dan zien we wel wat ervan terechtkomt?


Dat laatste.  


Maar dat kan toch niet? Daar huur je toch geen gespreksleider voor in? Dan kun je net zo goed wegblijven. Dan is je inbreng van nul en generlei waarde. Dan kost je alleen maar geld.


Nee.


En dat durf je nog tegen te spreken ook? Je bent een betaalde gespreksleider. Al die mensen in de vergadering vliegen elkaar in de haren. Er worden oerkreten uitgestoten. Er wordt gescholden en met stoelen gegooid. En wat doe jij? Je zit erbij en doet helemaal niks.


Correct.


Dat is toch erg? Dat je daar nog voor uit durft te komen ook? Discussies worden tegenwoordig niet meer normaal gevoerd. Het respect voor mensen met een andere mening is verdwenen. Mensen vliegen elkaar voor het minste geringste in de haren. En dan zit daar een gespreksleider tussen die niet ingrijpt.


Klopt. 


Zeg je nog wel eens meer dan zinnen van één woord? Dat is toch niet normaal? Je zit als gespreksleider bij de vergadering en je doet geen ene reet. Alleen maar een beetje kijken hoe mensen elkaar de harses inslaan.


En ik let erop, dat ik door mijn neus blijf inademen. Dat is heel belangrijk.


Dan ben je toch een waardeloze lul? Een beetje bij zo’n vergadering zitten. Kijken wat er allemaal gebeurt. Niet ingrijpen. Alleen maar op je eigen adem letten. Dan ben je toch een enorme eikel? Hoeveel geld krijg je eigenlijk voor dat baantje?


Niks, ik ben een TBS-er met proefverlof. Ik word als gespreksleider neergezet om te controleren of ik mijn agressie kan reguleren. Ik ben blij dat ik mijn kapmes bij mij heb, want ik merk nu al dat het bij jou niet gaat lukken.      

Cartoonfiguur die in zijn neus pe

   

 

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page