top of page
Zoeken
  • Janad

Goed en slecht

Bijgewerkt op: 31 jan.

Ken jij het verschil tussen goed en slecht?


Ja, die begrippen zijn tegengesteld aan elkaar.


Is goed dan altijd goed en slecht altijd slecht?


Nee, dat is afhankelijk van de tijd. En de omstandigheden. En van welke kant je het bekijkt.


Dan wordt het wel verwarrend?


Dat is het ook. Als je iemand in vredestijd neerschiet dan ga je de gevangenis in. Dat is slecht. Maar als je dat doet als soldaat in oorlogstijd dan krijg je een medaille. Dan is het goed.


Oké, dan is dat duidelijk.


Nee, dat is helemaal niet duidelijk. Want als je je eigen commandant neerschiet dan is dat slecht. Maar voor de tegenpartij is dat weer goed. Het ligt een beetje ingewikkeld. Het is maar net van welke kant je het bekijkt.


Dus we moeten niet te snel iets goed of slecht noemen?


Nee. En eigenlijk kun je het onderscheid beter helemaal niet maken. Als ik jouw TV steel dan is dat voor mij goed. Want ik heb een nieuwe TV zonder te betalen. Maar voor degene van wie ik hem heb gestolen is het slecht. Die heeft hem betaald maar heeft dan geen TV meer. Wanneer is iets dan goed of slecht? Dat is afhankelijk van je persoonlijke beleving.


Maar dan zijn het eigenlijk nietszeggende begrippen?


Precies. En als het gaat om opvattingen dan wordt het nog ingewikkelder. Mensen vinden hun eigen opvatting goed. En meestal superieur. Dan is het lekker om tegen mensen met een andere opvatting te zeggen dat ze slecht zijn. Dat zegt niet zozeer iets over die ander maar meer iets over henzelf. Door anderen te veroordelen trekken ze zichzelf omhoog. Dat doen we tegenwoordig graag. Kijk maar naar de cancelcultuur. Maar alles heeft twee kanten. Het is maar net van welke kant je het bekijkt. De waarheid bestaat niet. Hooguit je eigen waarheid. En wat is dan goed en wat is dan slecht?


Moet het ABP beleggen in de wapenindustrie?


Nee, dat is slecht. De wapenindustrie zaait dood en verderf. Dat moeten we niet hebben.


Nou, dan is dat tenminste duidelijk.


Nee, want de tijden zijn veranderd. En mijn opvatting ook. Rusland is de Oekraïne binnengevallen en wij moeten de Oekraïne helpen. Ik zou er nu geen problemen mee hebben als het ABP belegt in de wapenindustrie. Dat vind ik goed. En de meerderheid van Europa vindt dat gelukkig ook.


Maar dan ben je niet consequent?


Jawel, maar mijn consequent zijn is een beetje afhankelijk van de omstandigheden.


Ja, zo lust ik er nog wel een. Dan ben je niet consequent. Dan ben je een slapjanus. Als je je opvattingen steeds verandert afhankelijk van de omstandigheden dan ben je een hele dikke slapjanus.


Wat jij wil. Maar we zijn allemaal slapjanussen. Consequent zijn bestaat niet. Niemand is consequent. Jij niet, ik niet, niemand. We hebben allemaal een mening voor zolang het duurt. Meestal sluit die aan bij de opvatting van de meerderheid. Dat is lekker veilig. Dan hoor je erbij. Tot die mening voor jou nadelig begint uit te pakken. Dan stel je hem bij. Dat moet ook, anders wordt het zelfdestructie. Daar heeft Darwin de evolutietheorie niet voor uitgevonden.


Maar samengevat? Wat vind je nou van goed en slecht?

Lastig. Daarom hou ik het bij de opvatting van mijn eerste chef. Alles wat je vindt moet je naar de politie brengen...

cartoon figuur die in zijn neus peutert


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Opmerkingen


bottom of page