top of page
Zoeken
  • Janad

het Nu

Bijgewerkt op: 1 feb.

Denk jij mee over de Organisatie van de Toekomst?


Nee. Ik leef in het Nu.


Maar de wereld verandert. We moeten toch bedenken hoe de organisatie er in de toekomst uit moet zien?


Nee hoor. In het Nu bestaat er geen toekomst. Dus alle tijd die je aan de toekomst besteed is verloren tijd.


Maar we moeten toch bepalen hoe het er straks uitziet? Anders lopen we achter de feiten aan.


Als je in het Nu leeft dan maakt het geen bal uit hoe het er straks uitziet. Dat zien we dan wel. Als de toekomst het Nu is geworden.


Maar we moeten toch bedenken wat er gaat veranderen? Dan kunnen we ons voorbereiden.

Verspilde tijd. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. We kunnen niet eens het weer van volgende week voorpellen. Dus praten over hoe de organisatie er in de toekomst uit komt te zien heeft geen zin. Is alleen maar een nutteloze verstoring van het Nu.


Maak jij dan nooit plannen?


Ja hoor. Op het moment zelf denk ik altijd "wat zal ik nu eens gaan doen?". Maar in het Nu is dat geen al te grote opgave. Als het warm is ga ik naar het strand, als het vriest ga ik schaatsen en als het regent zet ik een paraplu op.


Man, zo kan je toch niet leven. Je moet toekomstplannen maken. Risico's inschatten.


Je kunt het ook niet doen. Gewoon op het moment zelf bepalen wat je gaat doen aan de hand van de actuele situatie. Als ik mijn hele leven scenario's moet gaan bedenken waarin het misschien allemaal mis kan gaan en waar ik mij op moet voorbereiden dan krijg ik het heel druk. En we weten toch niet wat er komen gaat dus het is ook nog eens nutteloos. Volgens de voorspellers zou 2020 een fantastisch jaar worden. Heb je nog meer voorbeelden nodig?


Maar dan kom je toch in de problemen?


Nee hoor. In het Nu zijn er geen problemen. Alleen oplossingen. Problemen zijn gedachten in je hoofd over het verleden of de toekomst. Het verleden is geweest. Daar hoef je je dus niet druk meer om te maken. En wat de toekomst gaat brengen weet je niet. Hoef je je dus ook niet druk over te maken.


Maar dat is toch geen leven zo?


Ja hoor. Het is een prima leven. Geen stress. En veel minder vergaderingen want er zijn geen zelf bedachte scenario's waar denkbeeldige oplossingen voor verzonnen moeten worden. Go with the flow. En als er in het Nu wel problemen zijn dan los je die op. Weet je in ieder geval zeker dat je niet voor Jan Lul aan een oplossing werkt. Scheelt je een hoop tijd.


Maar dan niet gaan ouwehoeren als je in de problemen komt, hè?


In het Nu zijn er geen problemen. Het zit mee of het zit tegen. In het eerste geval heb je mazzel. In het tweede geval moet je accepteren dat het tegenzit. Of dat doe je niet en dan ga je er wat aan doen. De ene dag schijnt de zon. De andere dag regent het. Het hoort er allemaal bij.


Loop je tegenwoordig zeker ook op teenslippers in een geitenwollen onderbroek?


Nee hoor. Het is Coronatijd. Ik werk thuis en loop al een jaar in een sweater en een trainingsbroek. In het Nu heeft een mens niet veel nodig. Dat wordt nu wel weer duidelijk.


Maar jij hebt makkelijk lullen. Jouw Nu is niet het Nu van iemand anders.


Dat klopt. Maar ik heb ook niet gezegd dat het in het Nu rechtvaardig is verdeeld. Mijn Nu verloopt al 61 jaar vrij aardig. Er zal zeker nog een keer een Nu komen waarvoor dat minder geldt maar daar wil ik mij nu nog maar niet al te druk over maken.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page