top of page
Zoeken
  • Janad

Hoger begaafd

Bijgewerkt op: 18 mei

Ik ben hoger begaafd.


Dat weet je dan goed te verbergen. In Nederland noemen we dat hoogbegaafd.


Nee, ik ben hoger begaafd. Bijeenkomsten van hoogbegaafden zijn voor mij boring. Dan praten ze over kwantum computers, het genetisch manipuleren van fruitvliegjes, het oprollen van de provincie Limburg, zodat je die bij zware regenval onder een afdakje kunt zetten. Maar ik ben hoger begaafd. Ik heb die ideeën allang uitgewerkt. Op bijeenkomsten van hoogbegaafden moet ik altijd onderpresteren. Dat vreet energie. In relatie tot hoger begaafden kun je ze beter lager begaafden noemen. Dat is duidelijker.


Oké, dan noemen we hoogbegaafden voortaan lager begaafden. Maar als je je verveelt, zet je capaciteiten dan in voor praktische oplossingen? Er zijn zoveel problemen in ons land.


Dat doe ik. Gisteren heb ik het ontwerp van de atoombom verbeterd, zodat die niet meer ontploft. We leven in een tijd van toenemende spanningen. Die bommen staan overal en vormen een bedreiging voor de wereldvrede. Zelfs voor het voortbestaan van de aarde. De atoombom is typisch zo'n uitvinding van lager begaafden. Die Oppenheimer hadden ze beter Eigenheimer kunnen noemen.


Wat een genialiteit! Dan moet je gelijk álle atoombommen aanpassen.


Dat heb ik gedaan. Vanuit huis. Er is geen atoombom op de wereld die nog ontploft. Je hoort alleen nog 'PFFF' als ze neerkomen. Voor het afschrikkingseffect maakt dat niet uit. Zolang de machthebbers het niet doorhebben blijft the balance of power bestaan. De mens lijdt immers het meest, onder het lijden dat hij vreest. Maar ja, probeer dat lager begaafden maar eens duidelijk te maken. Die snappen het niet en blijven massavernietigingswapens produceren.


Waarom doen ze dat?


Waarschijnlijk een ego-dingetje. Daarom heb ik enorme strakke plassers voor machthebbers ontworpen. Allemaal even groot, maar eentje is net iets langer. Een keer per jaar organiseer ik de verkiezing Wie heeft de Grootste?. Dan mogen ze er allemaal een trekken en daarna maak ik de winnaar bekend. Dat geeft rust. Dan hoeft er niet meer gevochten te worden en kunnen ze zich op belangrijker zaken richten. En het jaar daarop mogen ze er opnieuw een trekken. Dan hebben ze een doel en dat voorkomt dat ze terugvallen in oude gewoonten. Strakke plassers zijn heel belangrijk voor het behoud van de wereldvrede.


Fantastisch! En Mars? Veel machthebbers willen naar Mars. Ga jij daar ook naartoe?


Ik ben er al geweest. Ik heb daar een lodge. Dat leek mij een leuk idee, dus die heb ik gelijk gebouwd. Compleet met eigen geldpers, een kruidentuin die zweetlucht absorbeert en vliegtuigen waar bootvluchtelingen in groeien. Voor als de lager begaafden komen. Die zitten vast in hun oude denkpatroon. Dan krijgen we die asieldiscussie op Mars straks ook. Als ze erover beginnen, dan zeg ik meteen dat ik ze al in het vliegtuig heb gezet. Ethisch niet helemaal verantwoord, want ik heb die bootvluchtelingen zelf op Mars gekweekt. Maar om nou met lager begaafden over ethiek te beginnen...


Maar een lodge? Hoe heb je de bouwmaterialen op Mars gekregen?


Kijk, dat maakt het leven van hoger begaafden nou zo vermoeiend. Je komt met vernieuwende ideeën, je beschikt over de capaciteiten om die snel te realiseren en dan komen lager begaafden vragen hoe je dat gedaan hebt. Ik kan een grotbewoner toch niet uitleggen hoe de mobiele telefoon werkt? Lager begaafden denken met de kennis van het tijdperk waarin zij leven. Hoger begaafden zijn door geëvalueerd. Die zijn praktisch en brengen ideeën meteen ten uitvoer. Lager begaafden zitten vast in de overtuiging dat je alles kunt oplossen met praten. Dat is een achterhaald concept. Het kost zeeën van tijd en al die tijd gebeurt er niets. Pas over honderd jaar zal het kwartje vallen. Dan heeft neuroplasticiteit zijn werk gedaan en zijn de hersenen aangepast. Dan zal er een lager begaafde opstaan en roepen 'we moeten niet alleen praten, maar plannen ook daadwerkelijk gaan uitvoeren'. En dan roepen de anderen 'ja, dat is een goed idee'. Dan is er weer een evolutionaire stap gezet. Dan hebben de lager begaafden het intellectuele niveau van hoger begaafden bereikt en zullen problemen worden opgelost. Hoger begaafden schieten daar niets mee op. Ook hun hersens zijn verder geëvolueerd, waardoor ze hun voorsprong op lager begaafden behouden. Hun leven zal altijd boring blijven.

cartoon figuur die in zijn neus peutert


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Jager-verzamelaar

Humor, ironie. Korte dialoog over iemand die het geouwehoer en elkaar de maat nemen zat is en weer jager-verzamelaar wil worden

Door wie worden wij bestuurd?

Humor, ironie. Korte dialoog over de vraag wie ons bestuurt. Doen wij dat zelf of wordt dat voor ons gedaan?

Comments


bottom of page