top of page
Zoeken
  • Janad

Huis van Thorbecke

Bijgewerkt op: 1 feb.

Welkom Arie. Vandaag de webinar waarin jij je licht laat schijnen over het functioneren van de rechtstaat. Fijn dat je je vrij kon maken en dat je al zo vroeg aanwezig kon zijn.


Geen punt, joh. Ik zit al jaren werkloos thuis. Ik heb verder toch niks te doen.


Mooi, dan kunnen we beginnen. Laten we gelijk maar tot de kern komen. Het Huis van Thorbecke staat ter discussie. De drie etages zouden volledig zijn uitgewoond. Het Huis is aan een grondige renovatie toe. Wat is jouw mening?


Nou, ik ken die Thorbecke persoonlijk niet. Maar als zijn villa er net zo mooi uitziet als zijn naam bekt dan heeft hij het beter dan ik. Ik sta al 10 jaar ingeschreven voor een huis maar de sociale woningbouw hebben ze volgens mij afgezonken in de Noordzee. Ik woon al jaren in de Tent van Lent. Alleen in het hoogseizoen, want daarna gaat de camping dicht. Dan slaap ik onder een brug.


Goed te horen dat je droog zit, Arie. Ben je tevreden over je bruglocatie?


Niet helemaal. Ik zit met de hele familie op het schuine talud en dat geeft problemen met m'n evenwicht. Ik lijk een beetje op zo'n Milka-koe in de Alpenweide. Dat is lastig want nu groeit mijn ene been langer dan de andere. Maar wel fijn dat er op de brug een AED hangt. Mijn vrouw krijg door de stress regelmatig een hartaanval. Dan kan ik haar reanimeren.


Prima. En natuurlijk fijn dat de zorg in Nederland zo goed is geregeld. Krijg je van de overheid nog toeslagen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien?


Ja, dat gaat allemaal prima. Lag net wel een brief van de Belastingdienst onder de brug. Dat ik de laatste 10 jaar moest terugbetalen of zoiets. Ga ik straks even doornemen. Nou ja, mijn vrouw dan. Ik heb haar net weer gereanimeerd want zij is de enige die kan lezen.


Top! Goed dat de postmarkt geprivatiseerd is. Ze weten je zelfs onder een brug te vinden.

Nou, zeg dat maar niet tegen die pakketbezorger van Post.nl. Zijn dienstverband werd beëindigd en hij kon alleen als ZZP-er voor ze blijven werken. Hij krijgt nu 1,25 euro per stop en 16 cent per pakket. Van dat geld moest hij ook zijn eigen dienstjas en dienstauto kopen. De keuze was gelijk naar het crematorium of iedere dag bloembollensoep. Een alternatief was er niet dus hij koos voor het laatste. Maar die dienstjas draagt hij niet. Hij loopt alleen nog in een geel hesje.


Je woont in een tent. En onder een brug. Hoe is dat zo gekomen, Arie?


Rutte had mij gevraagd als minister voor zijn kabinet. Maar toen ik op het Binnenhof kwam had hij daar geen actieve herinnering meer aan. Volgens mij was hij wel meer vergeten want hij liep op pantoffels en hij had geen broek aan. Ik heb hem netjes bij zijn moeder afgezet maar daarna zat ik in de problemen. Ik had mijn huur al opgezegd en een betaalbare woning is niet te krijgen.

En familie? Kun je nog terugvallen op je familie?


Nee, dat is lastig. Mijn broer woont in Loppersum. Bij de eerste aardbeving verdween zijn huis in een sinkhole. Hij leeft nu 600 meter onder de grond en runt daar een champignonnenkwekerij. Contact is alleen mogelijk via seismologische golven.

Wordt hij gecompenseerd? Heeft hij van overheidswege een vergoeding gekregen?


Ja, een touwladder en een zak snel cement. De vergoeding zijn ze nog aan het uitrekenen maar dat kan een paar generaties duren. Er zijn zoveel instanties mee bezig dat zelfs de professionals door de trillende bomen het bos niet meer zien.


Heb jij nog tips voor de renovatie van het Huis van Thorbecke?


Ik zou het in ieder geval aardbevingsbestendig maken. En een windmolen in de tuin. Je hebt ze al van 300 meter hoog met een spanwijdte van 200 meter. Als je epilepsie hebt vraag er dan wel een zonnebril bij want op die slagschaduw kan je lichaam wat vreemd reageren. En een kookvoorziening op methaan. Van de koe linea-rectaal naar het gasfornuis. De meisjes zijn wat winderig maar je kunt er prima op koken.


En wie worden de bewoners van het Huis van Thorbecke? Wie moeten het Huis gaan leiden?

Ja, dat zijn natuurlijk Pieter Omtzigt en Renske Leijten. Geen enkele twijfel. Die moeten gewoon gaan trouwen en zich alleen richten op het produceren van nageslacht. We hebben er 150 nodig dus dat wordt een stevige klus. Maar bij het CDA is het gezin de hoeksteen van de samenleving dus ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.


Je bent werkloos. Ga je je nog laten omscholen? Tot datasciëntist of quantum-programmeur?


Ik ben analfabeet en woon onder een brug. En dan vraag jij of ik me wil laten omscholen om bij de Kwantum te werken? Natuurlijk wil ik bij de Kwantum werken. Dan heb ik eindelijk een baan en kan ik voor mijn gezin gaan zorgen. Hoop ik wel dat ze het minimum loon een beetje omhoog gooien anders lig ik straks nog aan de geeuwhonger.


En je werk bij de Voedselbank? Stop je daar dan mee?


Dat is mijn werk niet. Ik ben klant. In Nederland leven 1 miljoen mensen onder de armoedegrens en ik ben er een van. Of het Huis van Thorbecke een renovatie kan gebruiken? Laten we eerst maar eens beginnen met een goede intercom bij de deur. Dan komen de geluiden uit de samenleving wat beter binnen.


Goeie tip. Die geven we mee aan het nieuwe kabinet. Laatste vraag, Arie. Wat vind je van de nieuwe formateur Tjeenk Willink?


Een gemiste kans. Die man hadden ze gelijk minister-president moeten maken. Hij roept al jaren dat de overheid niet moet worden gerund als een bedrijf, dat de politiek de uitvoeringsorganisaties opzadelt met onuitvoerbaar beleid en dat het beleid teveel gericht is op alleen economisch gewin. Daardoor komen burgers in de verdrukking, delen grote groepen niet mee in de welvaart en groeit het wantrouwen tegen de politiek. Het zou toch fantastisch zijn als die man het kabinet zou gaan leiden. Dan hebben we Pieter en Renske niet eens meer nodig. Hoeven ze dat bed alleen te gebruiken om lekker in te slapen...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page