top of page
Zoeken
  • Janad

Inclusie

Bijgewerkt op: 1 feb.

Wat vind jij van inclusie?


Maak dat woord eens af.


Inclusie is een volledig woord. Wat vind jij van inclusie?


Zegt me niks. Geen idee waar je het over hebt. Ik vind het een raar onaf woord. Ik dacht dat je je verslikte.


Inclusie betekent dat alle mensen zichzelf moeten kunnen zijn. Gelijkwaardig qua rechten en plichten. Ongeacht sekse, ras, seksuele geaardheid of wat dan ook. Is tegenwoordig veel aandacht voor. Wat vind je daarvan?


Nou, dat lijkt mij een prima streven. Maar waarom zo'n moeilijk woord? Dan begrijpt geen hond waar je het over hebt.


Oké, daar heb je misschien een punt. Maar het gaat niet om het woord, het gaat om de inhoud. Het doel.


Ja, maar als jij begint over een woord dat niemand kent dan heeft dat woord voor niemand betekenis. Als je wil dat iedereen mee doet dan moet je begrijpelijke taal spreken. Eén op de zes Nederlanders van 16 jaar en ouder is laaggeletterd. Die vinden sowieso al dat er teveel onbegrijpelijke taal wordt gebruikt. En dan kom jij ook nog eens langs met je inclusie. Die rennen gelijk gillend naar de psychiater.


Oké, punt gemaakt. Ik schrijf wel een prijsvraag uit voor een betere naam. Maar wat vind jij nou van inclusie? Moeten mensen altijd en overal zichzelf kunnen zijn? Niet gediscrimineerd of anders behandeld worden? Om welke reden, handicap of geaardheid dan ook?


Ja, natuurlijk. Daar kan toch niemand tegen zijn. We zijn allemaal mensen. In al onze afwijkingen zijn we samen één. Trouwens, wat zou de standaard moeten zijn? Allemaal Willem Alexander? Dan wordt het druk in die Gouden Koets. En dan is die toelage ook niet meer te betalen.


Fijn dat je tegen uitsluiting bent. Biased mensen zonder mindbug. Daar moeten we er meer van hebben.


Nou begin je weer. Het lijkt wel of ik op de Efteling ben en Holle Bolle Gijs staat tegen me te lullen. Wees nou eens duidelijk, man. Een kleine tip. Naar het gebruik van moeilijke woorden is onderzoek gedaan. Dat wordt gezien als overcompensatie waardoor degene die ze gebruikt als niet zo slim wordt beschouwd. Dus omdat jij nu zo onzinnig staat te bazelen heb ik het idee dat ik met Willem Engel sta te kletsen.


Ja, sorry. Toen ik mij ging inlezen kwam ik veel van dit soort kreten tegen. En niets is zo merkwaardig als het gedrag van de mens. Dan ga je dat nog overnemen ook.

Dat is ook het probleem. We praten elkaar allemaal na. Als de een wat roept, dan roepen anderen dat ook. Alles is tegenwoordig inclusief. Vroeger was alleen een geboekte vakantie 'inclusief'. Maar toen vertelden ze er tenminste nog bij wat er allemaal inclusief aan was. Een cracker met jam, beschimmelde douchecel, matras met vlekken. Dan wist je waar je aan toe was.


Ik bedoelde dat mensen vooringenomen zijn. En dat we allemaal onze onbewuste voor-oordelen hebben. Als iedereen zich daar wat bewuster van wordt dan is dat al een stap in de goede richting.


Kijk, nou begin ik je wat meer te begrijpen. We moeten ons dus gewoon wat meer inleven in de ander. Mark Rutte niet negeren omdat hij een VVD-er is, Oshnabi Menkoki bij sollicitaties niet afwijzen omdat hij geen zuurkool lust, Royston Drenthe ook gewoon in Zuid-Holland binnen laten. Dat is goed, man. Dan hou je rekening met de ander en laat je hem in zijn waarde. Dan halen we alle belemmeringen weg en kan iedereen op zijn eigen manier volwaardig aan de maatschappij deelnemen. Top. Een mooi streven. Kan niemand tegen zijn.


Prima, maar wat is er dan mis met Willem Engel?


Ja, uhh, ik ben ook maar een mens. Inclusietechnisch best lastig...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page