top of page
Zoeken
  • Janad

Loterij

Bijgewerkt op: 1 feb.

Gefeliciteerd! De bank geeft op dit moment 75 duizend euro voor uw koffer. Gaat u doorspelen?


Ik denk het wel.


De kans op een hogere prijs is groot. Er zitten alleen nog maar hoge bedragen in de koffers. 100 duizend euro, 750 duizend euro, 2,5 miljoen euro en 5 miljoen euro. Allemaal hoger dan het bedrag dat u nu heeft. Maar ik moet u waarschuwen. De koffer die u groot nadeel kan bezorgen zit ook nog in het spel. Wat gaat u doen?


Ik ga door.


Weet u het zeker?


Ja. Een kans van 4 op 5 op een hoger bedrag. Die kans laat ik niet lopen. Ik ben met niets gekomen. Als het mis gaat dan ga ik ook weer met niets naar huis.


Nou, dat is niet helemaal waar natuurlijk. Toen u kwam had u niets, maar nu heeft u 75 duizend euro. Dat bedrag zal 95% van de Nederlanders in zijn hele leven nooit bij elkaar krijgen.


Maar de kans op een hoger bedrag is veel groter dan de kans dat het slecht gaat uitpakken. Het is meer een zekerheid dan een kans.


Ik moet het toch nog een keer zeggen. De koffer die u groot nadeel kan bezorgen zit ook nog in het spel. Zullen we vragen wat uw vrouw ervan vindt? “Gerda, wat zou jij doen?”


Nou, ik vind het wel mooi zo. Ik wil nog een friteuse. En we hebben een nieuwe koelkast nodig. En dan kunnen we ook nog een weekendje naar Epe. Ik zou het bedrag nemen, Henk. Maar jij mag het zeggen.


Nee, ik ga doorspelen. Een kans van 4 op 5 laat ik niet lopen. Ik droomde vannacht dat ik 5 miljoen zou winnen en dat die in koffer 23 zou zitten. De 5 miljoen zit er nog in. En koffer 23 staat er ook nog. Dat kan geen toeval zijn. Ik speel door. Koffer 23 graag.


"O, wat erg!" Pakt u uitgerekend de koffer met groot nadeel. En nu zit u met 30 Syrische vluchtelingen in een rubberbootje op de Middellandse Zee en probeert u de oversteek naar Griekenland te maken. Verdorrie, het ging zo lekker. Ik had u zo graag een hoger bedrag gegund.


Maar ik had een kans van 4 op 5 om een hoger bedrag te winnen?


Ja, maar ook een kans van 1 op 5 op groot nadeel. U was rijk maar dat vond u niet voldoende. U ging door en nu zit u in het schip. Nou ja, in een rubber bootje dan.


Maar hoe moet het nu verder?


Dat zoekt u zelf maar uit. U bent nu een Syrische vluchteling op weg naar een beter bestaan. Daar kan ik u verder niet mee helpen want op vluchtelingen zitten we in Europa niet te wachten. Die zijn volledig op zichzelf aangewezen. Maar zie het positief. Kunt u eindelijk uitzoeken hoe zelfredzaam u nu eigenlijk echt bent.


Maar mijn boot is lek. En mijn reddingvest is gemaakt van vocht absorberend materiaal. Dit ga ik levend nooit redden.


Ik zie daar een boot van de Griekse marine. Misschien kunnen die helpen?


Nee, die duwden ons net terug. En ze probeerden met puntige stokken onze boot lek te prikken.


Ja, dat is heel vervelend. Maar het was uw eigen keuze. Dat kunnen die Syrische vluchtelingen niet zeggen. Voor hun is die rubber boot de enige uitweg naar een beter bestaan. Een alternatief hadden ze niet. Ze hebben gewoon helemaal niets meer.


Maar kunt u mij niet helpen?


Nee. U vond 75 duizend euro niet genoeg. U wilde meer. U had het bedrag gewoon kunnen accepteren en als God in Frankrijk kunnen leven. Dan had Gerda een nieuwe friteuse en koelkast kunnen kopen. Maar nu heeft ze niets. En straks denk ik ook geen man meer, want in dat bootje gaat u het niet redden.


Maar ik zie een schip met vrijwilligers die bootvluchtelingen proberen te redden.


Nee, dat laat de marine niet toe. Als ze het wel doen dan worden ze opgepakt. Dan riskeren ze vele jaren gevangenis. In Europa zitten we niet op vluchtelingen te wachten. Vluchtelingen redden druist in tegen onze beschaving. Daar word je zwaar voor gestraft. Als iedereen dat gaat doen dan sterft het hier straks van de Syriërs. Dan kunnen ze maar beter op de Middellandse Zee sterven want dan hebben wij er tenminste geen last van.


Maar hoe kom ik nou thuis?


U heeft helemaal geen thuis meer. En hier gaan we ook niet op u wachten, want we moeten eruit. Het Tien Uur Journaal gaat zo beginnen. U was een leuke kandidaat. Ik wens u heel veel sterkte en een behouden vaart. Maar wel omkeren naar Syrië, hè? Want op bootvluchtelingen zitten we hier echt niet te wachten.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page