top of page
Zoeken
  • Janad

Meneer Eskimo

Bijgewerkt op: 31 jan.

Dag, meneer Eskimo. Hoe gaat het ermee?


Slecht. Het is hier verdomme 7 graden. Mijn iglo is gesmolten en het zweet loopt door mijn bilnaad.


7 graden? Dat is koud, man. Bij mij thuis is het 22 graden.


Dat meen je niet? Dat is toch niet uit te houden? Waarom zet je de verwarming dan zo hoog?


Ik moet mijn huis op temperatuur houden. Anders wordt het veel te koud.

Je moet je huis niet op temperatuur houden. Je moet jezelf op temperatuur houden. Ik loop niet voor niks in een rendierenpak. Dan trek je in huis toch een trui aan? En een paar dikke sokken?


Nee, je begrijpt het niet.


Volgens mij begrijp je het zelf niet. Omdat jij die thermostaat zo hoog zet warmt het klimaat op. En daarom loop ik nu met een verdampte gletsjer in mijn bilnaad. Je moet niet alleen aan jezelf denken. En aan je huis al helemaal niet. Denk aan de wereld. En aan je portemonnee.


Nou, ik vind 22 graden gewoon lekker comfortabel.


Wat is dat nou voor verwende gekkigheid? 's Winters loop je toch ook buiten? Daar is het 7 graden. Misschien wel kouder. Dan trek je toch ook een dikke trui aan. En een dikke jas. En handschoenen. Dan ga je je straat toch niet verwarmen? Of blijf je de hele winter binnen zitten?


Nee, maar in huis handschoenen dragen is toch anders. Dan kan ik geen chips meer eten.


In huis is het helemaal niet anders. In huis gedráág je je alleen anders. Dan zet je de thermostaat op 22 en lig je in je onderbroek als een barbecuestaaf op de bank te vegeteren. Die kachel hoeft helemaal niet op 22. Die kan best een paar graden lager. Trek een trui aan. Of je Roy-Donders huispak. Dan heb je die kachel helemaal niet nodig. Dan warmt de wereld minder op en loop ik niet de hele dag met een smeltende gletsjer in mijn bilnaad. Dat is toch niet zo moeilijk?


Nee, ik weiger om de thermostaat lager te zetten. 22 graden is een westerse verworvenheid. Daar ga ik echt geen afstand van doen. Ik ga toch geen kou lijden.


Maar om de temperatuur in je huis op 22 graden te houden ben je 500 euro per maand kwijt. Een paar maanden geleden nog maar 200 euro. Energie is meer dan 2½ keer zo duur geworden. Dat kost je een vakantie per jaar. Het kan wel goedkoper maar dan moet je aan de warmtepomp. En aan de zonnepanelen. En je huis laten isoleren. Dat kost 25.000 euro en dat heeft niet iedereen. Je kunt ook je gedrag een beetje aanpassen. Trek in huis wat dikkere kleding aan. Dan blijf je warm en dat kost je helemaal niks. Hou je ook nog een paar centen over om een Staatslot te kopen. Dan win je misschien de hoofdprijs wel? Kun je ook je huis laten isoleren. En zonnepanelen plaatsen. En een warmtepomp...


Nou, dan wordt het allemaal wel heel armoedig.


Nee, van alleen maar werken om je energierekening te kunnen betalen word je armoedig. Dan hou je geen cent over. Denk nou eens na, man? Draai die knop om. Niet alleen van je thermostaat. Maar ook in je hoofd. De tijden zijn veranderd. Dan moet je niet je kop in het zand steken en gewoon doorleven. Dan moet je je een beetje aanpassen.


Mijn vrienden zien me aankomen...


Die zijn blij met je. Altijd koud bier op je verjaardag en ze zien je niet meer in je onderbroek. Als het mij als eskimo lukt, dan moet het jou toch ook lukken? Zet die kachel een paar graden lager, douche korter en kouder en druk je sigaar uit in je eigen kapsel. Dan blijf je lekker warm. Je moet inventief zijn. Meedenken. Anticiperen.


Oké, dan. Heb je voor mij ook zo'n rendierenjurk?


Nee, die is alleen voor eskimo's. Als jij hem aantrekt dan verdamp je. Je bent te verwend, denkt dat het klimaat vanzelf wel herstelt en bent door het meezitten der tijden een beetje decadent geworden. Je hebt je lichaam ontregeld. Je kunt nergens meer tegen. Begin nou eerst eens met een trui. Daarna een T-shirt en een trui. En daarna een hemd, een T-shirt en een trui. En ineens komt je lichaam erachter dat die thermostaat makkelijk een paar graden lager kan. Het is gewoon gewenning en je houdt bakken geld over. Disclaimer: Deze tip geldt alleen voor Jan en Janneke Modaal die maandelijks nog een paar centen overhouden. 1 miljoen mensen leven onder de armoedegrens. Die hadden de kachel al op 15 graden staan en kúnnen de thermostaat niet verder terug draaien. Dan raken ze onderkoeld. En met 40 euro boodschappengeld per week gaan isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp ook niet echt lukken...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page