top of page
Zoeken
  • Janad

Milieu

Heb jij iets met het milieu?


Nee, er schiet mij zo snel niets te binnen.


Uit wat voor milieu kom je zelf?


Uit een achterstandsmilieu. Bij ons thuis is het een grote bende. Vuilniszakken door het huis, onafgewassen borden met schimmel, bank met gaten en vlekken, hond kakt gewoon in de voorkamer. En mijn vader neemt zijn werk mee naar huis. Hij is vuilnisman.


Denken jullie wel na over het milieu? Is er de wil om voor onze kinderen een schonere wereld achter te laten?


Nee, die gedachte heb ik bij mijn ouders nooit kunnen ontdekken. En zelf heb ik geen kinderen dus voor mij is het ook geen punt.


Hebben jullie wel af en toe het idee 'Hee, het is hier wel wat rommelig. Daar moeten we eens iets aan doen'?


We hebben een sceptische tank.


Een septische tank?


Nee, een sceptische tank. Eentje die denkt 'al die aandacht voor dat milieu? Is dat nou allemaal wel nodig?' Een tank is het eigenlijk niet. Meer een klein kamertje. Met een plank op lege kratten bier. Met een gat in het midden. Daar kun je op gaan zitten.

En dat gat is dan aangesloten op de centrale verwerkingsunit?


Ja, op onze persoonlijke centrale verwerkingsunit. Als je denkt 'het wordt er wel weer eens tijd voor' dan ga je op dat gat zitten. Alles wat je lichaam kan missen valt dan gewoon op de grond. Na een week zit je tot aan je knieën in de drek.


Maar daar is dan niet goed over nagedacht?


Jawel. Mijn vader heeft de sceptische tank gemaakt om ons meer bewust te maken. Hij heeft hem niet aangesloten op het riool. Over een schonere wereld kun je heel lang praten maar als je een paar keer per dag in je eigen drek zit, dan begin je je vanzelf af te vragen of dat niet beter kan. Tenminste, dat was zijn gedachte.


Is dat gelukt?


Ja. Het kamertje heeft geen raam dus de lucht blijft hangen. Als je gaat zitten dan krijg je gelijk hallucinaties over een schonere wereld. Dat geeft je nieuwe inzichten.


Dat heeft je vader dan maar mooi bereikt. Toch weer die beroepsdeformatie van een man die zich met ziel een zaligheid voor zijn werk inzet.


Nee, het was meer een gebrek aan initiatief. Anders had hij hem ook nog op het riool moeten aansluiten.


Zijn er daarna nog meer milieuvriendelijke inzichten ontstaan?


Ja, we zijn ons afval gaan scheiden. Het plastic gooien we in de tuin, papier gaat over de schutting en het restafval gooien we op het dak. Sindsdien hebben we wel last van meeuwen. Daar zouden ze ook eens iets aan moeten doen.


Dat zou je kunnen vertalen in een nieuwe ambitie?


Zeker. Ze moeten ze dood schieten. Om 6.00u zitten ze al te krijsen en ze schijten de hele boel onder.


Ik doelde niet op die meeuwen maar op jullie gedrag. Jullie zouden eens kunnen kijken hoe jullie de ecologische voetafdruk verder zouden kunnen verkleinen?


Hou toch op. We zijn er nu wel klaar mee.


Maar een schonere wereld begint toch bij jezelf?


Ach meneer. Onze wijk is volledig circulair. Alles wat ik bij mijn buurman over de schutting gooi gooit hij gelijk weer terug. Ik vind dat anderen nu ook wel eens een bijdrage mogen leveren.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

コメント


bottom of page