top of page
Zoeken
  • Janad

Vacature minister-president

Bijgewerkt op: 15 jan.


Wie moet de nieuwe minister-president worden?


Een autist.


Een autist?


Ja. Autisten zijn eerlijk en recht door zee. Ze houden van voorspelbaarheid en hebben moeite met verandering. Dat hebben de kiezers ook. De mensen willen weten wat er gaat gebeuren.


Maar een autist? Dat is niet het eerste waar ik aan zit te denken?


Dat is jouw beperking. Je hangt teveel aan de netwerk- en vergadercultuur. Autisten hebben een uitstekende detailwaarneming, zijn goed in analyseren en ze praten niet graag over koetjes en kalfjes. Dat hebben we nodig. Er is nu wel lang genoeg gepraat. Het wordt tijd dat de problemen worden opgelost.


Maar een autist? In de politiek moet je veel praten. En ze hebben toch een wat andere manier van communiceren?


Precies. Ze zijn direct. En gebruiken korte en helder geformuleerde zinnen. Als het land iets nodig heeft dan zijn het autisten. Geen moeilijk gepraat. Geen jaren ouwehoeren. Gewoon kort en snel wat afspraken maken en die uitvoeren. Autisten weten hoe je een doel stelt en daar naartoe werkt. Zonder dat ze zich laten afleiden. Dat heeft dit land nodig. Al dat oeverloze geklets. Mensen zijn er klaar mee. Ze willen dat de problemen worden opgelost.


Maar autisten kunnen niet tegen kritiek?


Onzin. Autisten hebben zélfkritiek. Dat zouden meer mensen moeten hebben. Doe ik het wel goed? Kan het niet beter? Autisten houden zichzelf continu scherp. Ze zijn het neusje van de menselijk zalm. Slechts 1% van de mensen beschikt over deze gave.


Maar ze zijn wel heel erg op zichzelf? Ze hebben niet zoveel behoefte aan sociaal contact?


Dat is ook nodig in zo'n belangrijke functie. Als je je afspraken wil nakomen dan kun je niet de hele dag met iedereen gaan zitten kletsen en socializen. Dan doe je de deur dicht en ga je je plannen uitvoeren. En kom je pas naar buiten als alles geregeld en uitgevoerd is.


Maar een autist? Ik heb toch zo mijn twijfels?


Dat is jouw handicap. Jij bent een twijfelaar. En met twijfelaars gaan we het land er niet bovenop helpen. Dat doe je met autisten. Die houden van structuur, routine, regels en voorspelbaarheid. Die geven hun houvast en veiligheid. En dat is precies wat de kiezers ook willen.


Maar aan wie zit je dan te denken. Aan Wilders?


Zijn mantra is bekend. Dat herhaalt hij iedere dag. Binnen het autismespectrum zou hij zeker een goede kandidaat kunnen zijn. Maar daar ga ik niet over. Dat moeten de kiezers bepalen.


Dus het staat buiten kijf? De nieuwe minister-president moet een autist worden?


Zeker. Als we daadkracht en duidelijkheid willen dan moet het een autist worden.


Kunnen we zelf nog iets doen om hem in de uitvoering van zijn functie te helpen? Om te zorgen dat het een succes gaat worden?


Zeker. Geef hem complimentjes. Dat is goed voor zijn zelfvertrouwen. De afgelopen jaren hebben we mekaar alleen maar zitten afzeiken en daar is de autist gevoelig voor. Net als wij allemaal trouwens. Daar hebben we ons land niet echt mee vooruit mee geholpen...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page