top of page
Zoeken
  • Janad

Poetin

Bijgewerkt op: 31 jan.

Die Poetin? Is dat een mens? Of heeft dokter Karbaat ook met zaad en grootheidswaanzin zitten experimenteren?


Ik weet het niet. Jeltsin vertrok en hij zat er ineens.


Maar zo iemand moet toch ergens vandaan komen? Of zat hij tussen de zakken van Renewi? Dat de buren hem bij het grootvuil hadden gezet en dat hij per ongeluk uit de vuilniswagen is gevallen?


Ik weet het echt niet. Het is een judoka.


Wat heeft dat er nou mee te maken? Ik ken genoeg judoka's. Die beginnen niet met vechten. Die verdedigen zich alleen. Deze man valt met veel geweld de Oekraïne binnen en denkt dat hij dan nog met applaus wordt onthaald ook. Dan is er toch iets mis in je bovenkamer? Dan zit je tsaren-mutsje toch veel te strak?

Hij zit ook aan hele lange tafels.


Waarom? Kan hij zijn benen anders niet strekken? Het is een heel klein mannetje! Weer die grootheidswaanzin. Hij heeft een volstrekt verkeerd zelfbeeld.


Waar woont hij?


In een paleis aan de Zwarte Zee. Een gigantisch onderkomen. Met wijngaarden, een amfitheater, een stripclub, een casino, een ondergronds ijshockeyveld en meer. Met tunnels eronder die naar de zee leiden. Kostte een miljard.


Wat is er mis met Madurodam? Voor 17 euro per dag had hij daar in Hotel de Wereld kunnen logeren. Hij had naar het Vredespaleis gekund. Of de Hoge Raad kunnen bezoeken voor wat rechtstatelijk advies. Op de Dam had hij kunnen demonstreren tegen de Oekraïne. Op het Binnenhof had hij zich kunnen laten informeren over democratie. Hij had het Anne Frank Huis kunnen bezoeken om meer te weten kunnen komen over oorlog, nazisme en Jodenvervolging. Hij had een bruin leven kunnen hebben. Wel altijd moeten opletten dat er niemand op hem zou gaan staan, maar toch. Zijn leven zou een en al plezier zijn. En duizenden Russen en Oekraïners zouden nog in leven zijn.


Zijn dochter schijnt getrouwd te zijn met de zoon van een Koreaanse Admiraal?

Laat mijn familie erbuiten. Wij distantiëren ons volledig van de Poetins. Leuk dat dokter Karbaat heeft zitten experimenteren maar ik had liever dat hij wat zinnigs had geproduceerd. Zo iemand als Zelenski. Iemand met humor. Een sterke leider die opkomt voor zijn volk. En gewoon op het strijdtoneel staat om zijn volk te leiden. Niet zo'n schlemiel als Poetin die de wereld als een videospelletje ziet. Dat hij lekker vanuit zijn beschermde omgeving kan spelen. Zonder contact met de echte wereld. Anderen voor hem de dood in sturend.


Maar hij heeft wel kernwapens.


Wij ook. Maar kernwapens zijn uitgevonden om ze nooit te gebruiken. Als je er een afschiet dan weet je dat je er een terug kunt ontvangen. Dat is niet echt het kado waar je op zit te wachten. Persoonlijk ben ik daar niet zo bang voor. Ik vind het ook niet goed om voor dreigende mensen te zwichten. Dan geef je ze een vrijbrief om te doen en laten wat ze willen. Sommige mensen hebben tegengas nodig. Die zijn opgevoed met de wetenschap dat je stoer en sterk moet zijn. En een grote mond moet hebben. En dat je anderen moet bedreigen. Die hebben grenzen en tegenstand nodig anders lopen ze over je heen.


Maar dan krijgen we een Derde Wereldoorlog?


Dat hoor ik steeds. Natuurlijk belangrijk om dat te voorkomen. Maar ik hou toch een vreemd gevoel bij die weigering om Oekraine met de NAVO te helpen. Geld en goederen inzamelen, wapenleveranties, een boycot van alles wat Russisch is. Een sterk signaal dat we nog veel verder moeten doorvoeren. Maar toch. Ieder jaar herdenken we de Tweede Wereldoorlog. "Dit nooit meer". En nu worden de Oekraïners in de pan gehakt, worden steden volledig vernietigd en zitten we allemaal toe te kijken zonder in te grijpen. Ik krijg daar een 'unheimisch' gevoel bij.


Maar als het erop aan komt dan denken mensen toch vooral aan hun eigen hachie?


Dat weet ik. Zo werkt het. Dat doe ik zelf ook. Maar meestal zijn oorlogen aan de andere kant van de wereld. Ook erg. Maar op een of andere manier toch minder. Nu is het om de hoek. Natuurlijk moet iedereen zijn eigen rotzooi opruimen maar de Oekraïners zijn de oorlog niet begonnen. Hun inwoners worden gedood en hun steden volledig plat gebombardeerd. Het is de reus tegen Klein Duimpje. Wel hele moedige Klein Duimpjes. En ze houden de reus nog tegen ook. Maar ze moeten het allemaal wel in hun eentje doen.


Maar wat doe je er zelf aan?

Uhh... Ik heb geld overgemaakt naar giro 555. Tegelijkertijd zat ik wel mijn zomervakantie te boeken. Dat praatte ik goed door tegen mezelf te zeggen dat ik er ook niets aan kan doen. En ik reinig mijn geweten door om de paar dagen een mail naar de Russische ambassade te sturen. Strekking in toch nog nette bewoordingen: "Grijp in. Zet die Poetin af. We hebben niks tegen de Russen maar wel tegen die Poetin. Hij sleept ons allemaal mee de afgrond in. De Oekraïners maar jullie zelf ook".


En? Hebben ze je al terug gemaild?


Ja. Ze reageerden gelijk. Vanavond stoppen ze ermee. Alle Oekraïners krijgen een schadevergoeding en hun infrastructuur wordt volledig op kosten van Poetin hersteld... Nee, natuurlijk niet. Waarschijnlijk denken ze wat is dat voor een idioot? Waarom stuurt die lul ons om de paar dagen een mail? Als mijn mails überhaupt al gezien worden. Ik denk het niet. Maar zo heb ik in ieder geval het idee dat ik nog iets doe. En één schrale troost. Een grotere lul dan Poetin zal ik toch nooit worden.


Maar hoe moeten we deze oorlog nu stoppen?


Poetin is nogal bang voor Corona. Misschien moeten we de technische dienst van het Kremlim vragen de afzuiging op de hoogste stand te zetten. Het is maar een klein ventje. Dan blijft hij de komende dertig jaar aan het plafond hangen. Hebben wij geen last meer van hem.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De oerknal

Humor, ironie. Korte dialoog dat de oerknal een gasexplosie in Groningen was en dat we uit een gebakken ei komen.

Het concept mens

Humor, ironie. Een korte dialoog dat iedereen uniek is en dat we geen ubermenschen en untermenschen moeten hebben

Comments


bottom of page