top of page
Zoeken
  • Janad

Regels (2)

Bijgewerkt op: 24 apr.

Waarom hebben we regels?


Om orde te scheppen. Dan weet iedereen wat de bedoeling is. Waar hij zich aan moet houden. 


Zouden regels ook chaos kunnen scheppen? Of beklemmend kunnen zijn?


Zeker. Heel vaak zelfs. Dan zijn er zoveel regels dat mensen niet meer weten wat de bedoeling is.


Hoe komt dat?


Door regeldrang. Als er iets gebeurt wat voor meerdere uitleg vatbaar is dan kunnen mensen daar niet tegen. Dan moet er één uitgangspunt worden vastgelegd. Eén regel waar iedereen zich aan moet houden.


En voor godsdiensten? Geldt dat ook voor godsdiensten?


Zeker. Ook godsdiensten kennen regels en uitgangspunten. Dat is makkelijk. Dan geloof je allemaal hetzelfde. Dat kweekt een band. Dan volg je dezelfde ceremonies en rituelen. Dat er tijdens de preek niet ineens iemand opstaat en zegt dat God niet bestaat. Of zegt dat hij homo is. Of de polonaise begint te lopen. Dan wordt het een zooitje. Met duidelijke afspraken weet iedereen wat hij kan verwachten. En waar hij zich aan moet houden.


Zijn er verschillende geloven?


Jazeker. Naast godsdienstige zijn er politieke en economische geloven. Op allerlei gebieden zijn er clubs met hun eigen waarheid waar je je bij aan kunt sluiten. Dat je hun opvatting als de ware gaat beschouwen.    


Botst dat niet met andere waarheden?


Natuurlijk. Want wat is immers de waarheid of de beste oplossing? Voor ieder probleem zijn er duizend oplossingen. Maar het is lastig om die steeds allemaal af te lopen om tot een conclusie te komen. Daarom maak je regels. Een visie. Dan spreek je een gezamenlijke waarheid af die iedereen moet volgen. Dat is praktisch en overzichtelijk. Dan hoef je alleen de regels maar te volgen.


Maar hebben die clubs dan allemaal een eigen baas? Een soort baas van de waarheid?


Natuurlijk. Je hebt overal bazen van de waarheid. Op al die verschillende gebieden. Die hebben het voor het zeggen. Die zijn gekozen. Of hebben zich met geweld tot baas gemaakt. Of in een boek staat dat zij de baas zijn van alle anderen. Overal heb je bazen die bepalen wat er gebeurt.


Dus bazen zijn belangrijker dan anderen?


Ja, bazen zitten op hoge posities. Daaronder zit de rest. Die moeten doen wat de bazen zeggen. Want bazen hebben de macht. Die hebben daar de kennis en ervaring voor. Of de wapens om dat af te dwingen. Dan gaat alle rijkdom naar hen en dan krijgen de anderen niks.


Dus bazen weten op alle vragen een antwoord?


Ja. Bazen maken de regels en voeren ze uit. Of je kijkt in de loop van hun geweer en je moet doen wat ze zeggen. Bazen zijn er in allerlei gradaties. Van uiterst sympathiek tot jammer dat anticonceptie niet is overwogen.    


Maar als je nou gewoon je eigen ding wil doen?


Dat kan niet. Als iedereen gaat doen wat hij zelf wil dan wordt het een zooitje. Je mag doen en laten wat je wil als het maar volgens de regels is. Dat houdt het voor bazen voorspelbaar. Niets is zo vervelend als mensen die allemaal hun eigen ding gaan doen.


Maar als je daar nou geen zin in hebt? Als je gewoon wil doen wat je zelf wil? En niet alleen wat anderen voor je bedacht hebben? Je bent toch niet geboren om je hele leven alleen maar te doen wat anderen willen?


Je hebt mensen die dat proberen. Dat zijn de autonomen. De soevereinen. Die willen onafhankelijk zijn. Zelfstandig te werk gaan en zelf bepalen wat ze doen. Die doen alleen maar wat ze zelf willen. Ze erkennen de overheid niet. En betalen geen belastingen en boetes. Maar dat kan natuurlijk niet. Als mensen niet meer volgens de regels leven, dan krijgen we chaos.  


Maar eigenlijk is er toch alleen chaos op plekken waar mensen regels maken? In de natuur zijn er geen regels en daar loopt alles prima. Ik ben nog nooit een konijn met een wetboek tegengekomen. Of een koe die zei dat hij de enige waarheid verkondigde. Alleen bij mensen is alles gereguleerd. En alleen bij mensen gaat ook alles verkeerd. Er is oorlog, armoede vervuiling en uitbuiting. De natuur kent die problemen niet. En als die er wel zijn, dan zijn die door de mens veroorzaakt. Omdat we het allemaal zo lekker hebben geregeld.


Oké, ik voel dat er een vernietigende eindconclusie staat aan te komen...


Nee, hoor. Die heb ik al gegeven. 

cartoon figuur die uit zijn neus peutert

 

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comentários


bottom of page