top of page
Zoeken
  • Janad

Ik wil een huis

Bijgewerkt op: 18 mei

Ik heb een stacaravan gekocht.


Leuk, waar komt hij te staan?


Bij de Lidl. Op het parkeerterrein.

Maar daar mag je toch geen stacaravan neerzetten?


Waar moet ik dan gaan wonen?


Dan huur je een huis? Net als iedereen.

Net als iedereen? Een betaalbaar huis is niet te vinden. Als je mazzel hebt dan kun je terecht in de vrije sector. Mag je je volledige salaris iedere maand in een keer doorstorten naar je huurbaas. Moet je je keuken delen met acht gekkies, een kameel en een geit. Douchen mag alleen op zon- een feestdagen. En als je naar de WC wil moet je wachten tot die anderen naar hun werk zijn.


Dan koop je toch een huis?


Dat zei ik. Ik heb een stacaravan gekocht. Die was nog te betalen. Je luistert al net zo lekker als die man van Direct Wonen. Als ik vraag om een betaalbare studio dan komt hij met een folder van een circulair gerenoveerde douchecabine. Met een entresol om het wooncomfort te verhogen. Beneden kun je dan niet meer rechtop staan, maar op de entresol kun je in foetushouding wel zittend slapen. Een noviteit op het gebied van gestapeld wonen.

Maar waarom zijn er geen goede betaalbare woningen dan?


Het leven draait alleen om stikstof. Als we gaan bouwen dan overstijgen we de norm. Dan overlijdt de Kale Cavia en verliezen alle bomen hun bladeren. Daar is de Dikke van Dale tegen. Dan wordt de uitdrukking 'door de bomen het bos niet meer kunnen zien' overbodig en dan moeten ze dat hele boek aanpassen. Voor zo'n herziene uitgave moeten 6 miljoen bomen worden gekapt en dan belanden we in een circulaire cirkel die zichzelf vernietigt. En als er nou iets is wat we niet willen met circulariteit dan is het dat het zichzelf vernietigt. Dat is contraproductief. Dan zou er geen natuur meer overblijven wat de stikstofnorm overbodig zou maken. Dan hebben ze in de Tweede Kamer niks meer te doen. Dan zou de BoerBurgerBeweging zichzelf moeten opheffen. Zonder bomen is er landbouwgrond genoeg waardoor het weer mogelijk wordt om authentiek Hollandse groenten te gaan verbouwen als de Aardpeer en de Meiraap. Dat geeft meer mogelijkheden voor de wolf. En de terugkeer van de mammoet en de dinosauriër. Die kunnen alleen leven in een biotoop waar de Aardpeer en de Meiraap vrijspel hebben. Die eten ze gemarineerd met een snufje Peterselie in een bedje van Laurierkool met slagroom. Daar zijn ze voor hun overleven van afhankelijk.


Ik kan je niet meer volgen. We begonnen ons gesprek over woningen. Daarna stapte je over naar stikstof en toen raakte ik helemaal de weg kwijt.


Dat klopt. Maar dat geldt voor iedereen. Als we over stikstof beginnen dan raken we de weg kwijt. Dan kunnen we ineens geen huizen meer bouwen. Dat kunnen we natuurlijk wel. Dat is gewoon een kwestie van stenen op elkaar stapelen. Of 3D-printen. Of ze aan de lopende band in een fabriek maken. Met de huidige techniek is alles mogelijk. Geef de bouwers een lapje grond en over een half jaar staan er woningen van hier tot Tokyo. Maar dat is de mens, hè? Heel veel normen en regels verzinnen en daar dan zelf in vastlopen. Er moet eerst tien jaar gepraat worden. Maar ik ben er klaar mee. Ik ben bijna dertig. Ik ben ook natuur. Ik wil mijn eigen 'beschermde habitat'. Ik zet mijn stacaravan voor de Lidl, gooi mijn afval netjes in de afvalbak en als ik een scheet laat dan vang ik die op in mijn koolstofonderbroek. En iedereen die dan niet kan parkeren die zoekt het maar uit. Ik wil een huis!

cartoon figuur die in zijn neus peutert

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comentarios


bottom of page