top of page
Zoeken
  • Janad

Stikstof

Bijgewerkt op: 31 jan.

Wat vind je van stikstof?


Het is kleur- en reukloos. Fijn dat er een salderingsregeling is maar iets wat je niet kunt waarnemen zou ik zelf nooit kopen.


En wat vind je van boeren?


Boeren zijn de grootste veroorzakers van luchtverontreiniging. In tegenstelling tot stikstof zijn ze niet reukloos. Boeren zijn daardoor een groter probleem dan stikstof. Als mijn schoonmoeder bij ons boeuf-bourguignon heeft gegeten dan houden we daarna drie dagen de ramen open.


En de combinatie? Stikstof en boeren?


Die horen onlosmakelijk bij elkaar. Stikstof is een voedingstof. En van teveel voedingstoffen ga je boeren.


Hoe lossen we het stikstofprobleem dan op?


Via de Weightwatchers. Dat is club vrolijke dikkerds die serieus de strijd aangaan met de overdaad aan voedingstoffen. Als adequate aanpak stellen zij hun levensstijl-programma voor. Dat geeft handvatten en tools zoals een eenvoudig en leefbaar voedingsplan, een bewegingsstrategie, een mindset-toolkit en slaaptips.


Kun je uitleggen hoe dat werkt? De stikstofproblematiek is ingewikkeld en niet voor iedereen makkelijk te doorgronden.


Het eenvoudig en leefbaar voedingsplan houdt in dat je net voldoende eet om in leven te blijven. Het is eenvoudig omdat je bijna nooit boodschappen hoeft te doen. En je schijt minder uit waardoor je kans maakt op een Raad van State-voucher die toegang geeft tot alle Natura 2000 gebieden. Dit alles met het doel de leefbaarheid voor mens, plant en dier te vergroten.


Wat houdt de bewegingsstrategie in?


Stikstofnormen liggen vast in de Stikstofwet. Die is strikt en star en de oorzaak van alle problemen. Met de bewegingsstrategie worden de normen volatiel waardoor ze naar eigen goeddunken kunnen worden aangepast of genegeerd. Dit geeft populistische partijen meer armslag om met alternatieve feiten tot oplossingen van de stikstofproblematiek te komen.

En de mindset-toolkit?


Het is algemeen bekend dat de focus bepalend is voor wat men ziet. De mindset-toolkit stelt politici in staat hun focus bij te stellen als de praktijk daarom vraagt. Vindt een Kamermeerderheid stikstof ‘een probleem’ dan kan men zich op het probleem richten. Geeft dit teveel weerstand in de samenleving - met de kans op zetelverlies - dan kan men de focus richten op ‘geen probleem’. Met de mindset-toolkit is die omslag snel te maken. Door de focus te verleggen verdwijnt het probleem. Hierdoor krijgt het kabinet tijd vrij om zich te wijden aan zaken als woningbouw en armoedebestrijding.


Het programma bevat ook slaaptips. Op welke wijze kunnen die een bijdrage leveren?


Slaaptips zijn de meest praktische oplossing voor het stikstofprobleem. Als mensen slapen dan verbruiken ze geen energie. En als er geen energie wordt verbruikt dan zijn er geen voedingsstoffen nodig. Mensen wordt geadviseerd om oxazepam, lorazepam of diazepam in ruime concentraties door hun muesli-ontbijt te mengen. Hun stikstofuitstoot zal hierdoor significant verminderen zonder dat zij daar zelf erg in hebben. De veehouderij wordt geadviseerd deze methode ook bij hun dieren toe te passen.


Resumerend? Zijn stikstof en boeren een probleem?


Zoals ik al zei. Stikstof niet. Boeren wel. Maar met het levensstijl-programma van de Weightwatchers kun je je schoonmoeder na 2 weken weer gewoon voor de boeuf-bourguignon uitnodigen.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page