top of page
Zoeken
  • Janad

Technologische verandering

Bijgewerkt op: 1 feb.

Gaat de wereld veranderen?


Ja, net als je kapsel in Coronatijd. Alleen sneller.


Wordt het ook beter?


Ik wil het graag hopen. Maar we moeten wel nadenken over de consequenties.


Hoezo?


We zijn fysiek al voorbijgestreefd door robots. Die zijn nooit ziek en werken dag en nacht door. Ze zijn sterker, sneller, efficiënter en goedkoper. Vooral dat laatste vinden bedrijven heel aantrekkelijk. Veel banen zijn overgenomen door robots.

Nadeel?


Robots zijn een beetje dom. Zonder goede software zijn ze nergens.


Dus qua slimheid kun je beter mensen hebben?


Ja, maar dat is eigenlijk ook al niet meer waar. Kunstmatige intelligentie (KI) is ons ook voorbij gestreefd. AlphaZero leerde zichzelf in 4 uur schaken en versloeg de wereld-kampioen. Heb je een beetje een idee wat er zoal mogelijk is.


Meen je dat nou? Ik leer schaken via het LOI. Ben nu een maand bezig en weet net welke zet ieder stuk kan doen.


Dat bedoel ik. Je leert in het tempo van een gebakken ei. En dat geldt voor ons allemaal. Oké, de een is wat sneller en intelligenter dan de ander maar tegen KI redden we het niet. Los daarvan, mensen kunnen het mentaal niet aan om in hoog tempo constant te moeten blijven veranderen. Het aantal mensen met psychische problemen rijst nu al de pan uit. Bij robots en algoritmen heb je daar geen last van. Die zijn allemaal 'connectable' en 'updatable'. Niks geen jaren omscholen. Eén update en alles over de hele wereld is weer bijgewerkt.


Maar het is toch wel een lekker vooruitzicht dat we niet meer hoeven te werken?

Dan regelen robots en KI alles voor ons.


Ja, en wat ga jij dan doen? En waar haal je je geld vandaan? Ik denk niet dat ze iedere dag een brood bij je komen afleveren en vragen of je nog meer nodig hebt. Dan heb je bedrijfseconomisch geen waarde meer. Dan kun je aan het gas. Nou ja, aan de CO2-neutrale warmtepomp dan. Het is niet de core business van bedrijven om zoveel mogelijk mensen in dienst te houden.


Maar ik ben toch een intelligentie man met een goede opleiding?


Ja, maar dat doet er dan niet meer toe. Er blijven alleen super gespecialiseerde functies over voor hoog intelligente mensen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. En die functies zijn er dan niet in de aantallen die we nu hebben. Een groot deel van de banen zal verdwijnen. En denk nou niet in ben accountant of jurist, het zal mijn tijd wel duren. Nee, vooral in gestructureerd werk is KI beter. Alles waar jij een jaar mee bezig bent doet KI in vijf minuten.


Maar ik ben een topper. Voor mijn baan heb ik zes jaar gestudeerd.


Jammer, joh. De Toppers zie je straks alleen nog in de Ahoy. En die zijn al met z'n vieren dus daar hebben ze jou niet bij nodig. En een opleiding van zes jaar bestaat straks sowieso niet meer. Als je dan afstudeert is je baan alweer verdwenen.


Oké. Maar het blijft toch lekker dat we dan zelf niks meer hoeven te doen.

Ja, maar wie gaat je salaris dan betalen? Je baas? Omdat je de hele dag zo lekker niks-voor-hem-doet? Mag je misschien nog bamihapjes inpakken voor 1 euro per week. Word je aangesloten op een biometrische sensor en houdt een algoritme bij of je wel maximaal presteert. Trouwens toch al een tendens die is ingezet. Maak van je werknemer een slecht verdienende ZZP-er en schenk hem alle bedrijfsrisico's. Niet helemaal het pad dat we voor collectief welzijn moeten bewandelen...


Ja, daar heb je wel een punt. Maar wat gaan we dan doen?


Niks. Een klein clubje rijken bezit straks alles en jij wordt overbodig. En met jou miljoenen anderen. Nu ligt de grens voor indringers aan de Europese buitengrens, maar straks komen er grenzen bij. Dan zetten ze een hek om je wijk en heb je mazzel als er een sloot door je straat loopt. Heb je af en toe wat te drinken.


Nou, zeg. Dat klinkt niet echt vrolijk. Hoe kom ik dan aan geld?


Geen idee. Maar als mensen geen baan meer hebben dan hebben ze ook geen geld. Vraag me wel af aan wie bedrijven hun producten dan moeten verkopen. Maar waarschijnlijk is dat ook geen probleem. Houden we alleen een klein clubje superrijken over die alleen nog voor zichzelf produceren. Daar hebben ze de rest van de mensheid dan niet meer voor nodig.


Is er een oplossing? Hoe houden we het voor iedereen gezellig?


Volgens Yuval Noah Harari zouden we ons wat minder op economie en wat meer op welzijn moeten richten. Als er geen banen meer zijn dan gaat het meer om zingeving. We moeten mensen niet geschikt maken voor banen. We moeten banen geschikt maken voor mensen. En daar kan ik mij wel in vinden.


Wat is dan het belangrijkste wat we nu moeten doen?


Nadenken wat we kunnen doen om banenverlies te voorkomen, nadenken over wat we kunnen doen om banen te creëren en nadenken over wat we gaan doen als dat allemaal niet lukt. En vooral uitkijken dat algoritmen ons leven niet gaan bepalen. Ook die komen trouwens allemaal uit de koker van Harari. En die laatste niet ten onrechte. De toeslagen-affaire heeft inmiddels wel duidelijk gemaakt waar dat toe kan leiden...


Dus technologische vooruitgang is kut, we stevenen af op onze ondergang en je kunt jezelf maar beter vandaag alvast ophangen?


Nee, dat is wat kort door de bocht. Technologie en KI zijn de oplossing voor veel problemen. De mogelijkheden zijn niet te bevatten. Maar de wereld draait om geld en mensen staan er niet om bekend dat ze dat graag met anderen willen delen. Daarom is een klein clubje rijk en heeft het overgrote deel van de wereld niks. En misschien is dat wel de grootste uitdaging. Zorgen dat de technologie wordt ingezet om de welvaart beter te verdelen. Dan wordt iedereen er beter van. Niet alleen een klein clubje...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gummbah

Humor, ironie. Korte dialoog over de cartoons van Gummbah, cosmetische ingrepen, fillers, Donald Duck en Miss Piggy.

Etiquette

Humor, ironie. Korte dialoog over etiquette en in de voorkamer schijten

Comments


bottom of page