top of page
Zoeken
  • Janad

Topsport en roken

Bijgewerkt op: 13 jun.

Ik ben eruit. Ik ga niet naar Real Madrid.


Je voetbalt niet eens?


Nee, maar dan is het voor iedereen duidelijk. Ze hoeven mij niet te vragen.


Kun jij überhaupt wel voetballen? Jij was altijd de laatste die we kozen. Wim en Henkie werden nog eerder gekozen dan jij. En die zaten in een rolstoel.


Dat klopt, maar ik hou van duidelijkheid. Ze kunnen me vragen, maar ik ga het echt niet doen.


Maar waarom zouden ze jou vragen?


Real Madrid heeft vijfhonderd miljoen schuld. Dat is niet meer op te brengen. Modric verdient een vermogen. Toni Kroos ook. En die gaat stoppen. Ronaldo is al weg. Op een gegeven moment komen ze toch bij mij uit. Daar kun je op wachten.


Maar je kunt niet voetballen? Ik kan me niet voorstellen dat Real Madrid jou een aanbieding doet. Dan zitten ze na vijf seizoenen in de zesde divisie. Dan krijg je thee in de rust en moeten ze je ouders vragen of ze je kunnen halen en brengen. Dan zijn ze weer terug bij af. En met elf Ranja en tien kroketten krijgen ze de exploitatie van Bernabéu ook niet rond.


Henkie is niet meer vegan. Als ze hem vragen, dan komen we weer op elf kroketten.


Dat is te weinig. En hij moet bardienst draaien. Dan heeft hij een rolstoel met een kleinere draaicirkel nodig. Wie gaat dat betalen?


Zijn vader haalde altijd oude kranten op. Ik denk dat hij dat wel weer wil doen. Maar Madrid is hem te ver. Daar gaat hij echt niet aan beginnen.


En als hij een reiskostenvergoeding krijgt?


Ook niet. Maar het is niet aan de orde. Ik ga het niet doen en Henkie en zijn vader ook niet.


En Saudi Arabië? Zou je daar naartoe willen? Daar wacht het grote geld. Ik zou het zeker overwegen.


Ik niet. Daar ben ik principieel in. Als ik een keuze heb gemaakt, dan wijk ik daar niet vanaf.


Maar Ronaldo verdient 80 miljoen per jaar. Dat is 220.000 euro per dag. Dat is toch een hoop geld? Als ze mij vragen, dan zou ik het wel weten.


Dat moet jij weten, maar ik ga het niet doen. Er bestaat ook zoiets als principes. Dat je een keuze maakt en je daaraan houdt.


Oké, maar zijn er dan sporten die je wel wil overwegen? Formule 1? Er zijn geruchten dat Max verstappen bij Red Bull gaat vertrekken. Is dat niet wat voor jou? Zou jij zijn stoeltje willen overnemen?


Nee, topsport is slecht voor je gezondheid. Daarom ben ik op mijn tiende al gaan roken. Ik rook drie pakjes shag per dag en sluit iedere dag af met een Havanna. Dat doe al mijn hele leven lang. Ervan uitgaande dat er dan nooit iemand bij mij zal aanbellen met de vraag of ik topsporter wil worden. Maar het is duidelijk. Als je je doelen wil bereiken dan moet je geen kettingroker worden. Ze komen toch wel.


En korfbal?


Dat is wel gezond. Mannen en vrouwen samen, dat is sporten zoals God het bedoeld heeft. Maar Real Madrid heeft geen korbalteam en in Saudi Arabië hebben ze het niet op vrouwen. Ik denk dat ik honderd meterloper word. Als ik daar twee uur voor uittrek, dan kan ik onderweg een paar keer stoppen om te roken. Vraag ik daarna of iemand mij thuis op de bank wil leggen. Dan kan ik mij in alle rust gaan voorbereiden op het WK-pijproken.


Maar roken is toch ook ongezond?


Laat je toch niet van alles wijsmaken. Het is gewoon een complot tegen de tabaksindustrie. Mijn oom werd zevenentachtig. Die rookte twee pakjes per dag en had meer teer in zijn longen dan een vierbaanssnelweg. Daardoor was hij nooit verkouden. De virussen kwamen er gewoon niet doorheen.

Waar is hij dan aan overleden?


Aan kanker. En dat lag wel aan de tabaksindustrie. Roken maakt de bloedvaten in je ogen smaller en daardoor wordt de kans op een oogaandoening groter. Die foto's van aangetaste longen op de pakjes zijn voor rokers niet te zien. Daar is nog wel een verbeterslag te maken.


Dan ga je toch vapen? Eén vape bevat net zoveel nicotine als twee pakjes sigaretten. Dan heb je eerder je nicotinedosis binnen. Dan hou je tijd over en kun je toch gaan topsporten.


Hou toch op. Topsport is hartstikke ongezond. Daar ga ik echt niet aan beginnen. Maar vapen vind ik wel een goed idee.


Natuurlijk, gelijk doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat achtennegentig procent van de jongeren tussen de vijftien en twintig jaar vapet.


En tussen de twintig en vijfentwintig jaar?


Dan vapen ze het meest. Vierentwintig uur per dag. Aan hun eigen zuurstofapparaat.

cartoon figuur die in zijn neus peutert


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page