top of page
Zoeken
  • Janad

Universum

Bijgewerkt op: 18 mei


Je zal maar een genoom zijn? En net hebben gehoord dat de James Webb-telescoop foto's van het ontstaan van het heelal heeft gemaakt? Dat kan zo'n genoom toch niet bevatten? Dat zijn onvergelijkbare grootheden.


Wat is een genoom?


Dat is het kleinste organisme in ons lichaam. Het schijnt in een cel te zitten. Het heeft iets met erfelijk DNA te maken. Het geeft de hele dag instructies over hoe ons lichaam gebouwd moet worden. Dat is zijn taak. Hoe het precies zit weet ik ook niet. Maar wel dat zo'n genoom piepklein is.


Maar hoe zouden de beelden van die James Webb-telescoop dan bij die genoom terecht moeten komen? Heeft hij televisie in zijn cel? Is het een soort mini gedetineerde? Vastgezet in een cel van ons lichaam omdat hij een microbiologische wet heeft overtreden?


Geen idee. We hebben 40 biljoen cellen in ons lichaam. Daar kom je niet achter. Probeer maar eens met zo'n genoom in contact te komen. Dat gaat je niet lukken.


Hebben ze geen telefoon in hun cel?


Daar ga ik niet vanuit. De cellen in Nederlandse penitentiaire inrichtingen zijn al niet te vergelijken met die van Zuid-Amerika. Om dan aan te nemen dat een genoom wel telefoon in zijn cel zal hebben gaat me te ver. En hoe wou je aan zijn nummer komen? Heb jij wel eens een genomen-telefoonboek gezien?


Nee. Maar waarom zit hij in een cel? Heeft hij een taakstraf?


Ik denk het niet. Voor een taakstraf hoef je de cel niet in. Maar misschien is hij door een rechter in de maling genomen. "U hoeft de cel niet in, ik geef u een taakstraf". Maar dat die genoom zijn taakstraf dan wel in een cel moet uitvoeren. Rechters zijn heel vaardig met taal. Je denkt dat je een compliment krijgt, maar als je alle wetsartikelen in het vonnis gaat nachecken dan blijk je ineens zes jaar de cel in te moeten. Goed mogelijk dat die genoom er ook zo is ingestonken.


Maar die James Webb-telescoop? Die kijkt toch terug naar onze oorsprong?


Dat klopt. Naar de oerknal. 14,5 miljard jaar terug in de tijd.


Maar als je terugkijkt in de tijd, dan kom je toch weer bij jezelf binnen?


Jij zegt het...


Dat kan toch niet anders? Op de eerste de beste tekencursus leer je al dat evenwijdige lijnen elkaar kruisen in het verdwijnpunt. Dan moet het universum een ballon zijn. Een cirkel. Als je maar ver genoeg terugkijkt dan kijk je uiteindelijk weer bij jezelf naar binnen. En wat het heelal is voor ons, is ons lichaam voor die genoom. Een wandelend universum. Het universum is als een Matrouska pop. Een combinatie van steeds grotere wordende universa die allemaal onderdeel van elkaar zijn. Met allemaal dezelfde oorsprong. Als je aan het eind bent, dan ben je weer bij het begin. Net als bij een cirkel.


Ik geloof niet dat ik je kan volgen.


De studie naar het heelal is gewoon een koe in de kont kijken. Het universum is een cirkel. We zijn allemaal gemaakt uit sterrenstof. Via een hele verre omweg kijken we met die telescoop terug naar ons eigen sterretje. Daar wonen de genomen die van het stof in ons sterretje een lichaam bouwen. Ons lichaam. Het universum is gewoon een cirkel. We zoeken de oorsprong veel te ver weg. We zitten erop. We zitten de hele dag op ons eigen sterretje. En van daaruit produceren we de ene oerknal na de andere. Ons eigen universum. Daarom zijn we het nooit met elkaar eens. De wereld is niet zoals hij is. De wereld is zoals iedereen hem ziet. We leven allemaal in ons eigen universum. Iedereen heeft zijn eigen beeld. Daarom worden we het nooit met elkaar eens. We lullen volstrekt langs elkaar heen omdat we allemaal een andere perceptie van 'de werkelijkheid' hebben. En met dat beperkte beeld proberen we iedereen te overtuigen van ons gelijk.


Een interessante visie. Had je daar niet wat eerder mee kunnen komen?


Hoezo?


Die telescoop kostte 10 miljard. Weet je hoeveel bier je daarvan kunt kopen?


Zie je nou? Jij leeft ook in je eigen universum.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page