top of page
Zoeken
  • Janad

Verlichting

Bijgewerkt op: 24 apr.


Leeft u in het nu?


Iedere dag weer. Al mijn hele leven lang.


Dan bent u een bevoorrecht mens. Dan bent u verlicht. Boeddhisten moeten eerst 80 jaar ‘ahoem’ roepen voor ze verlichting bereiken.


Ik niet. Ik heb geen geheugen. Dan leef je altijd in het nu.


Is dat niet lastig?


Waarom?


Dan heeft u geen zelfbewustzijn. Dat weet u niet eens wie u zelf bent.


Dat weten planten en dieren ook niet. Planten staan hun hele leven op dezelfde plek. Ze groeien tot ze dood gaan. En de koe eet gras. Iedere dag weer. Planten en dieren houden zich niet bezig met wie ze zijn. Ze zijn wat ze zijn. Dan ga je je toch niet druk maken over wie je bent? Of over wat anderen van je vinden?


Maar je moet toch een geheugen hebben? Anders kun je toch niet leven?


Dat kan prima. Zonder geheugen heb je nooit problemen. De aanleiding kun je je niet herinneren. Ieder moment is een nieuwe ervaring die je vrij en zonder oordeel kunt beleven.


Maar je hebt toch herinneringen nodig? Denk aan je familie?


Onzin. In de meeste families is er ruzie. Zonder geheugen heb je daar geen last van. Het leven is veel mooier zonder geheugen. Wrok en rancune? Ik heb er geen aanleiding voor. Mezelf meer voelen dan een ander? Ik ken niet eens een ander. Me druk maken over het verleden? Ik heb geen verleden.


Maar wat vindt u dan van al die mensen die hun hele leven op zoek zijn naar verlichting? Die verlost willen worden van hun aardse lijden? Willen ontwaken? Ervaren dat alles één is?


Zoeken naar verlichting is prima. Maar als je het na een week nog niet gevonden hebt, dan moet je stoppen. Dat alles één is, is een feit. Als je dat niet doorhebt, dan heb je er gewoon geen aanleg voor. Maar niet getreurd. Op het pad naar verlichting is geduld een schone zaak. Als het je overkomt dan merk je het vanzelf. Maar dan zit je waarschijnlijk al in een verpleegtehuis.


Maar een op de vijf mensen wordt dement? Gaat dat dan nog wel lukken?


Zeker. Als je dement wordt dan verlies je je geheugen. Daar hoef je niet voor te zoeken. Dat overkomt je. Dementie is verlichting. Maar dan voor Westerlingen. Niet teveel zoeken dus. Eens komt ook voor jou de dag dat je ongegeneerd over je salontafel staat te pissen. En daar maak je je dan helemaal niet druk meer om...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page