top of page
Zoeken
  • Janad

Voorbeurs provincies

Bijgewerkt op: 31 jan.

Het is half negen. Fijn dat u kijkt. Dit is de Voorbeurs provincies. Zoals altijd zit bij het IPO in Den Haag voor ons weer, Durk. Durk, wat gaat deze dag ons brengen?


Vandaag wordt een belangrijke dag voor Groningen, Carolien. Het college gaat bekendmaken dat ze een begrotingsplafond hebben vastgesteld voor de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Groningen voor het begrotingsjaar 2022. Dat was al uitgelekt. De beurs gedroeg zich daardoor de afgelopen dagen nerveus. Wat moet je met een kwaliteitsimpuls als daar een plafond aan wordt gesteld? Dat duidt niet op een langetermijnvisie. Aanvragers zijn daardoor terughoudend. Vanochtend meldde zich wel een eerste inschrijver. Hindrik Tremorzak uit Schuddeburen. Hij wil zijn dak renoveren omdat zijn eigen plafond na een aardbeving al drie jaar op zijn nachtkastje ligt. Hij is blij met het nieuwe plafond en wil meteen een aanvraag indienen.


En Friesland? Wat zijn je verwachtingen van Friesland? Heeft het altijd moeilijk in de zomer. Warm. Koeien geven minder melk. Hoe denken ze dat te gaan oplossen?


Dat is nog niet bekend, Carolien. De laatste Elfstedentocht was alweer in 1997. Je kunt je kop wel in het zand steken en ieder jaar de rayonhoofden bij elkaar roepen maar als de aarde opwarmt dan moeten er maatregelen getroffen worden. De Fryske Nasjonale Partij wil de naam van de provincie te veranderen in Vriesland. De temperatuur daalt daardoor onder het nulpunt waardoor de melk langer houdbaar blijft. Dit maakt opslag mogelijk voor tijden van schaarste. De Partij voor de Dieren is tegen. Zij willen van het melkvee af en het Fries stamboekvee vervangen door Fries stamkroegvee. Horeca en jongeren vinden het een goed plan maar de Anonieme Alcoholisten zijn tegen. Uit protest gaan zij de hele dag omgekeerd aan een boom hangen. De situatie is gespannen. De politie is op alles voorbereid. Hoe de beurs zal reageren is nog ongewis. Het kan alle kanten op.


Dan naar Drenthe. Die mooie provincie met zijn hunebedden en... Ja, wat hebben ze eigenlijk nog meer in Drenthe, Durk?


In Drenthe gaat het erom spannen, Carolien. Op 10 mei hebben gedeputeerden staten ingestemd met de ontwerpactualisatie ‘Omgevingsvisie Drenthe 2022’ en besloten deze vandaag vrij te geven voor zienswijzen.


Een visie vrijgeven voor zienswijzen? Dat is vragen om pottenkijkers. Dat werkt vertragend en kostenverhogend. Geen ontwikkelingen waar de beurs enthousiast van wordt.


Daar heb je gelijk in, Carolien. Maar Drenthe is vandaag de goede uitzondering. De stemming is positief. De beurs opent naar verwachting tien punten hoger. Drenthe is een vlakke provincie. Met alleen heide. Als je op een hunebed staat en 360 graden ronddraait dan kun je de hele provincie overzien. Maar dan zie je alleen Groningen, Friesland, Overijssel en Duitsland. In Drenthe zelf is niets te zien Inwoners kijken reikhalzend uit naar een nieuwe visie en nieuwe zienswijzen.


Maar gaat die visie waarmaken wat wordt beoogd?

Dat is wel de verwachting. Mensen worden gestimuleerd ook omhoog te kijken. Dat verruimt het blikveld waardoor er meer is te zien. Een soort "Er gaat niks boven Groningen, maar boven Drenthe wel". Met de nieuwe zienswijze denkt het college Drenthe aantrekkelijker te maken voor toeristen. De fysiotherapeuten zijn enthousiast. Het aantal nekhernia's zal toenemen waardoor hun bedrijfseconomische vooruitzichten verbeteren. Na jaren van stagnatie lijkt Drenthe de weg omhoog te hebben gevonden.

Dan naar Zuid-Holland, Durk. Veel inwoners. Volgend jaar weer nieuwe verkiezingen. Toch altijd een jaar waarin de aandacht een beetje verslapt.


Dat zou je denken, Carolien. Maar niets is minder waar. In Zuid-Holland wordt met hoge verwachtingen uitgekeken naar 10 september. Dan is de open dag waarop het gerenoveerde provinciehuis kan worden bekeken. Een topper op het gebied van duurzaamheid waar 2 jaar aan is gewerkt. Circulair, energieneutraal, vloerbedekking van gerecyclede tapijtgarens, wanden van restmaterialen als koffieprut...


Verstond ik dat goed, Durk? Wanden van koffieprut? Koffie en ambtenaren? Is dat niet vooroordeel bevestigend? Kan dat nog wel in het woke-tijdperk?


Daar lijkt het wel op, Carolien. De voortekenen zijn positief. En ik verwacht dat de stemming verder gaat stijgen. Niets werkt zo louterend als zelfspot. Mensen zonder zelfspot kan de provincie missen als kiespijn. Er wordt een kleine uitloop van humorlozen verwacht maar daar tilt het college niet al te zwaar aan. De verwachting is dat Zuid-Holland met dit nieuwe kantoor verder kan opstomen in de vaart der volkeren. Ironie en zelfspot voorop. Met relativerend bestuur als goede derde direct daaronder.


Mooi. We hebben nog 2 minuten. Even kort. Wat verwacht je van Limburg, Durk?


Moeilijk. Limburg blijft toch altijd het zorgenkindje. Het zit in een dal. Dat bleek vorig jaar wel bij de overstromingen. De getroffenen kunnen nog steeds niet terug naar hun huizen omdat vocht maar moeilijk uit de muren verdwijnt. Voor Zeeland was dat een eyeopener. De zomers worden heter en het water moet langer worden vastgehouden. Zij gaan nu bij wijze van proef de Hedwigepolder onder water zetten. Zeeland hoopt hiermee te voorkomen dat hun wapenspreuk 'Luctor et emergo' straks alleen nog op een dorre vlakte wordt uitgesproken. Daarmee zouden de Zeeuwen zich volstrekt belachelijk maken. In de Hedwigepolder staat één oude mergelschuur. Op basis van de ervaringen in Limburg is het de verwachting dat die voldoende vocht vasthoudt om Zeeland de komende honderd jaar voor droogte te behoeden.


Hoorde ik de gong, Durk?


Dat klopt, Carolien. Het is negen uur. De provinciehuizen stromen vol. De beurs is geopend.

Goed, dan gaan we er even uit voor de reclame. Blijft u kijken. Dan zijn we over een paar minuutjes bij u terug.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page