top of page
Zoeken
  • Janad

Waarom zijn wij op aarde?

Bijgewerkt op: 1 feb.

Waarom zijn wij op aarde?


Het is de eerste dag van het nieuwe jaar, Henk. Als je het niet erg vindt? Ik zit net even mijn alcohol van gisteravond terug te fermenteren.


Maar ik ben gewoon nieuwsgierig. Ik loop hier een beetje rond te klojoën maar waarom eigenlijk? Wat is het doel van mijn aanwezigheid? En waarom ben ik een mens en geen plant?


Geen idee. Ik had ook liever dat je een plant was geweest. Dan had ik vandaag in alle rust mijn lichaam kunnen ontgisten.

Maar er moet toch een reden zijn? Waar maken we ons anders allemaal zo druk om?

Luister. Het is heel simpel. Op aarde zijn er twee soorten mensen. Er zijn verhalenvertellers en verhalenvolgers. De verhalenvertellers verzinnen een verhaal en de rest loopt er achteraan. Dat is in het kort een beetje hoe het in elkaar zit. En als je mij nu even alleen wil laten. Dan kan ik weer rustig op de bank gaan liggen.


Maar wat is dan het ware verhaal? Geef eens een hint?


Je hebt mensen die het verhaal van God vertellen. Je hebt mensen die het verhaal van Allah vertellen. Er zijn mensen die het verhaal van Satan vertellen, van buitenaards leven, of van de Tarotkaarten. Je hebt mensen die politieke verhalen vertellen. Je hebt mensen die financiële verhalen vertellen. Geen hond weet hoe het zit en hoe het allemaal gaat lopen. Maar verhalen geven ons houvast. Dus kiezen we het verhaal dat ons het meest aanspreekt. Meestal het verhaal dat in onze omgeving het meest verteld wordt. Want we willen natuurlijk niet buiten de groep vallen.


Maar welk verhaal geloof jij dan?


Ik vind het verhaal van de TAO wel aansprekend. Niet dat ik het hele verhaal nu uitbundig bestudeerd heb maar het is een lekker ongecompliceerd verhaal. Wees aardig tegen andere mensen, leef eenvoudig, doe wat je leuk vindt en waar je interesse naar uitgaat, oordeel niet over anderen. Kortom. Wees als water. Volg de stroom van het leven. De dag komt zoals hij komt. Daar ga je zelf weinig aan veranderen.


Maar dan weet je toch nog niet waarom je hier bent?


Nee, maar dat weet niemand. Zoek dus gewoon het verhaal dat je het meest aanspreekt. Waar je jezelf het prettigst bij voelt. Want waarom zou je doen wat anderen je vertellen als je daar zelf geen prettig gevoel bij krijgt? En wissel af en toe eens van verhaal. Als toch niemand weet hoe het zit dan krijg je in ieder geval nog eens een ander inzicht mee. Kan ook geen kwaad. Maar mijd verhalen die je vragen om anderen iets aan te doen. Voor mij best lastig want je staat nu al een half uur aan mijn kop te zeiken terwijl ik een verschrikkelijke hoofdpijn heb.


Denk je dat we ooit zullen weten waarom we hier zijn?


Nee. En waarom je vandaag uitgerekend bij mij moest aanbellen ontgaat mij al helemaal. Maar als we het allemaal niet weten dan zullen we ook niet weten òf we het allemaal ooit gaan weten. Dus maak er voor jezelf gewoon het beste van. Voor zover je dat zelf in de hand hebt natuurlijk. Want het meeste overkomt je. In het leven moet je vooral mazzel hebben. Heel veel mazzel.

Cartoon figuur die in zijn neus peutert


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Epileptische aanval

Humor, ironie en waargebeurd: Korte dialoog over een man die een epileptische aanval krijgt terwijl hij op de snelweg rijdt.

Comments


bottom of page