Heb jij hersencellen?
Ja, ik heb er twee.
Twee? De gemiddelde mens heeft er honderd miljard.
Nee, ik heb er twee. God schiep mij en zag dat het goed was.
Kun je daarmee functioneren dan?
Wat mij betreft wel. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Ze regelen alles voor me.
Maar je werk? Lukt dat wel met twee hersencellen?
Ja, dat gaat prima. Als je je interesses maar beperkt.
Maar je moet toch overal over meedenken? Over mee discussiëren?
Nee, dat is niet nodig. Iedereen wordt geboren met een aanleg. Iets waar hij van nature beter in is dan anderen. Als iedereen het daarbij houdt dan loopt het prima.
Dat beperken van interesses? Gaat je dat makkelijk af? Of heb je daar een training voor gevolgd?
Nee, dat gaat mij makkelijk af. Het is een overeenkomst tussen die twee hersencellen. Bij veel onderwerpen zeggen ze "Hier worden we niet vrolijk van. Daar gaan we geen aandacht aan besteden".
Hoe is dat zo gekomen dan?
Dat is de natuur. Dat hebben ze zelf besloten. Als ze ergens geen interesse in hebben dan nemen ze het gewoon niet op.
Maar dat is logisch. Ze zijn maar met z'n tweeën.
Nee, daar ligt het niet aan. Alles wat ze interesseert wordt wel opgeslagen. Dan trekken ze hun trainingspak aan en worden ze heel enthousiast.
Zit daar een bepaalde logica achter?
Dat zei ik. Iedereen wordt geboren met een talent. Iets waarin hij van nature beter is dan anderen. Daarom ben jij ambtenaar geworden en is Willem bakker. Als Willem net zo lang over het maken van een brood ouwehoert als jij op je werk, dan heeft Nederland eens in de maand een stokbrood. Leuk voor de strijd tegen obesitas maar evolutionair geen goede zet. Na twee maanden zouden we allemaal dood zijn.
Dus we moeten ons alleen bezig houden met zaken waar we van nature goed in zijn?
Ja. Daarom zijn er zeven miljard mensen op aarde. Dan is er altijd wel iemand die ergens goed in is. Ieder heeft zijn eigen kwaliteit. Zo helpen we elkaar en vullen we elkaar aan. En houden we de soort in stand.
Maar lukt dat wel? Nu werken mensen voor geld. Als er niet meer wordt betaald dan gaat er niemand meer naar zijn werk.
Dat maakt niet uit. Dan verdelen we het werk en worden we allemaal vrijwilliger. Veel dingen die leuk zijn - of waar je wat aan hebt - worden nu al geregeld door vrijwilligers. Bij de voetbalclubs, in de kantines, bij de Voedselbank, in de mantelzorg. Mensen die los van geldelijk gewin de wereld een beetje aangenamer maken.
Dus een betere wereld is een wereld zonder geld?
Dat lijkt mij wel. Pink Floyd zong het in 1973 al. "Money is the root of all evil today". De markteconomie zou leiden tot maximale efficiëntie maar bij de verdeling van het geld wil dat niet echt lukken. Vijf procent van de wereldbevolking bezit nu 95% van al het vermogen. Dan zijn we ook van dat probleem af.
Maar geld is toch een mooie uitvinding?
Ja, voor mensen die het hebben. Maar dat zijn er steeds minder. Weet je wat het is?
Mensen hebben net genoeg hersens om problemen te maken maar net weer te weinig om ze ook op te lossen. Zo is geld ontstaan. En zitten we nu met een opwarmende aarde, vervuiling en een steeds groter worden kloof tussen rijk en arm.
Dus schoenmaker hou je bij je leest? Volg je natuur en schaf alle geld af?
Precies. Dan verdwijnt het onderscheid tussen "haves" en "have nots" en krijgen we een betere wereld. Is ook nodig anders gaan we het niet redden. Dan gaan de 'have nots"
het niet meer pikken. Dan krijgen we onrust en gaan we ten onder aan de door ons zelf gecreëerde ongelijkheid.
Maar alle geld de wereld uit? Is dat niet een utopie?
Ik vrees van wel. Maar als 95% van de wereldbevolking niet meedeelt in de welvaart dan kan het geen kwaad om af en toe eens een ander verhaal te verzinnen, toch?

Comentarios