top of page
Zoeken

De Nederlandse taal

  • Janad
  • 4 jul 2023
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 mei 2024

Wat is belangrijker? Dat een tekst in goed Nederlands is geschreven of dat hij goed te begrijpen is?


Ik vint het zelluf belangrijker dat een tekst makkelijk te begreipen is. Of het taalkundig goed is verwoort maakt niet zoveel uit. Je brijn is zodanig ontwikkelt dat je meteen begrijpt wat er staat. Ik ben zelluf meer van de inhout.


Maar denk je niet dat schrijffouten kunnen leiden tot miscommunicatie? Of er een mijt op je hoofd zit of een meid? Dat is nogal een verschil.


Ik denk dat dat uit de konttekst wel duideluk wort. Mensen begreipen prima wat er wort bedoelt. En daar gaat het om. Zeker voor een overheit. Die is er om mensen te informeren. Dat lukt niet met taalkundig hoogdravende briefen waarin alleen het ego van de amptenaar centraal staat. 'Kijk mei eens moeilijke woorden schrijven. Je kunt wel zien dat ik gestudeert heb’. Dat is het paart achter de wagon spannen. Daar zitten de burgers niet op te wagten. Zo’n brief gaat linia rektaal de prullenbak in.


Moet het vak Nederlands dan nog wel op scholen gedoceerd worden?


Nee. We praten zowiezo al meer in het Engels. De Nederlandse taal zal verdweinen. Het enigste wat overblijft is straat- en app-taal. Straks schrijven we alleen nog in afkortingen met elkaar. Dat is sneller en meer intuietief. Niemant heeft zin om lange teksten te lezen. Veel amptenaren sgrijven de hele dag lange evaluaatsies en raporten. Daar zijn ze teiden mee bezig maar geen mens die ze leest. Ze worden geprezenteert, er wort een foto gemaakt, die publizeren ze in een flitzend jasje op hun wepzite en daarna horen we er nooit meer wat van. Op naar het vollugende onderzoek... Het moet allemaal veel korter en effiesjenter. Meer rezultaatgerigt.


Vind je het niet jammer dat Nederlands gaat verdwijnen? Taal is belangrijk voor het behoud van onze cultuur. Zo blijft er nog maar weinig van over.


Dat ben ik niet met je eens. We zitten in een periode van verandering. Werknemers moeten allemaal naar curssussen als Omgaan met verandering, Omgaan met trassietie, Verandermanagement. Iedereen moet fleksiebel en adaptief zijn. Dat is een ‘must’ voor de huidugge werknemer. Maar als het over de Nederlandse taal gaat dan moeten we die ineens met hand en tant behouden. Dat is zo krom als een hoepel. Naast taal is wel meer wat tot de Nederlandse kultuur behoort. Denk aan eten als Rottie en Foe-Jong-Haai. Of een brootje Dunner. En dat het personeel op terrassen en in kledingwinkels alleen Engels spreekt. En dat er in de Noordzee windmolens staan om de zee droog te malen. Net zoals mannen als Cornelis Lely en Eduard Droogmolen dat vroegur deden. Straks is de hele Noordzee drooggepomt is ons lant twee keer zo groot. Dan hebben we Jantje Brinkers niet meer nodig. Dan kan hij zein vinger weer gewoon in zijn neus steken. Ook dat is Nederlandse cultuur. En dat ons lant onder de zeespiegel licht. Sterker nog. Dat we die hele Noordzee straks gewoon een stukje hebben opgeschooven en dat je naar Engeland kunt lopen. Onze kultuur is sofeel meer dan alleen de Nederlandse taal.


Toch vind ik het lastig. Er zijn steeds meer buitenlanders in ons land. Die spreken hun eigen taal en daardoor verandert het Nederlands ook. Ik vind dat wel moeilijk.


Waarom? Allus verandert. We leven in tijden van transsietie. Als je bleift hangen in het oude dan mis je de boot. Je moet het pozitief zien. Als taal een smeltkroes wordt van allerlij verschillende talen dan ontstaat er één nieuwe unifersele taal. Dan hebben we straks geen misverstanden meer. Dan spreken we allemaal dezellufde taal. Dan hep je geen Koekel-Transleet meer nodig. Geweldig tog? Dat maakt het voor Chat-GPT ook veel makkelijker om snel een behoorluk stukje tekst te genereeren. Dan hoeft hij daarfoor niet eerst informatie door te nemen in duizent verschillende taalen. Dat is de voorruitgang. Het staat eraan te komen. Eigenluk is het al vlakbei.


Wat moeten we dan met het vak Nederlands op school?


Dat moeten we afschaffen. Niemant heeft dat nog nodig. Taalkundig maakt het niet uit wat je sgrijft. De mensen snappen het tog wel. Maar het is wel belangrijk dat het feuneties goed klinkt. Anders wordt het onduideluk. Ik zou het vak Nederlands vervangen door logopedie. Als iedereen duideluk artikuleert dan kunnen we die toren van Babylon eindeluk gaan afbauwen.

cartoon figuur die in zijn neus peutert


 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
Gedragstypes

Humor, ironie. Een korte dialoog over gedragstypes. Over de kleuren rood, geel, groen en blauw

 
 
 
Bilnaadcorrectie

Humor, ironie. Korte dialoog over een vrouw die haar bilnaad horizontaal wil laten lopen

 
 
 

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2022 door Janad. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page