top of page
Zoeken
Janad

Waarom kopen we zoveel?

Bijgewerkt op: 1 feb.

Zijn spullen belangrijk?


Zeker. Met spullen laat je de buitenwereld zien hoe goed je het hebt. Een groot huis, een mooie auto, een duur horloge.


Een duur horloge? Iedereen loopt de hele dag met zijn telefoon in de hand. Je kunt toch op je telefoon zien hoe laat het is?


Klopt. Maar het gaat ook niet om nut of doelmatigheid. Het gaat om aanzien. Hoe duurder de spullen die je hebt, hoe meer aanzien. Je uitstraling bepaalt wie je bent. Daarom zijn spullen belangrijk. Dus koop je een duur horloge, een dure telefoon, of een ring met diamanten. Zo laat je de wereld zien dat je succesvol bent.


Maar dat is toch zonde van je geld? Dan werk je je een slag in de rondte alleen maar om spullen te kunnen kopen.


Dat heet economie. We produceren voor kopers. Hoe duurder hoe meer geld eraan wordt verdiend. Zonder koper geen product.


Hoe zit het dan met nieuwe producten? Wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Die kun je toch niet verkopen?


Jawel. Daar hebben we de marketing voor uitgevonden. Dan gaan slimme jongens jou wijsmaken dat je hun product nodig hebt. Sterker nog. Dat je er zonder hun product niet meer bij hoort. En dat wil je niet want dat is slecht voor je imago. Dus ga je het kopen. En daarna zet je het op Facebook en Instagram want dan kan iedereen zien dat je het ook hebt. Je digitale vrienden zullen dat enorm waarderen. Ze geven je 'duimpjes omhoog' en je hoort er weer bij.


Dus spullen hoeven niet functioneel te zijn?


Nee, natuurlijk niet. Die zijn er alleen omdat iemand jou heeft wijsgemaakt dat je die spullen moet hebben. En als je het geld niet hebt dan ga je er gewoon voor lenen. Ego en aanzien moeten in stand worden gehouden anders ben je een nitwit, een nobody. En dat willen we niet. Liever iemand met aanzien en schulden dan sober zonder schulden.


En vakanties?


Vakanties zijn heel belangrijk. We werken allemaal hard om al die spullen te kunnen kopen en daar worden we moe van. Velen zelfs uitgeput. En dan boek je een vakantie om weer bij te tanken. Het liefst twee keer per jaar. Taoïsten gaan niet met vakantie. Die leven eenvoudig met aandacht voor de natuur. Wij in het Westen niet. Wij letten überhaupt niet op de natuur. Wij zitten 60 uur per week naar een beeldscherm te kijken terwijl onze economen roepen dat we nog harder moeten werken. Wij hebben alleen een 'nat uur'. Dan zitten we zwetend te hyperventileren om de zoveelste deadline te halen.


Maar als we harder gaan werken dan produceren we nog meer rotzooi?

Ja, maar dat is nog niet helemaal doorgedrongen. We zitten in een vervuilend systeem dat zichzelf denkt te kunnen overleven door nog meer spullen te produceren. Alsof je iemand van de galg kunt redden door een extra touw om zijn nek te knopen. En de enige drijfveer daarvoor is geld. Spullen worden alleen verkocht omdat er iemand geld aan verdient. Zonder geld geen Zwitsers. En al helemaal geen Zwitserleven gevoel.


Er is toch niks mis met een Zwitserleven gevoel?


Nee, maar dat gevoel is een lifestyle. Dat is ook weer bedacht door reclamemensen. Dat krijg je niet zomaar. Daar moet je je hele leven veel premie voor betalen. En dus keihard voor werken. En als het dan eenmaal zover is dan blijkt dat grote jacht maar een klein opblaasbootje. Met vooral heel veel lucht erin. En dan is die jonge vrouw met dat strakke lichaam gewoon je eigen vrouw met een uitgezakt lichaam. Maar dat maakt je dan niks meer uit want zelf heb je ook een uitgezakt lichaam. Dan kan dat hele Zwitserleven-gevoel je gestolen worden. Dan verlang je alleen nog naar een Zwitsal-leven gevoel. Dat je gerimpelde billen af en toe in de baby olie worden gezet omdat die incontinentie luiers toch wel heel erg schuren.


Maar als je al die spullen niet nodig hebt, dan kun je je geld toch beter weggeven? Een steeds groter wordende groep heeft helemaal niks.


Nee, natuurlijk niet. Dan word je een altruïst, een filantroop. Dan ben je alleen maar keihard aan het werk om alles wat je niet nodig hebt met anderen te delen. Dat past niet in ons economisch systeem. Daar gaat echt niemand intrappen.


Dan ga je toch minder kopen? Als je minder koopt dan heb je minder geld nodig. En als je minder geld nodig hebt dan hoef je niet zo hard te werken.


Nu ik er over nadenk. Dat is zo'n gek idee nog niet. Als we minder gaan kopen dan hoeft er ook minder geproduceerd te worden. En als er minder wordt geproduceerd dan is er minder vervuiling. Dan slaan we twee vliegen in een klap. Dan hebben we het een stuk relaxter en vervuilen we de wereld niet meer zo. Dat daar nog nooit iemand eerder op is gekomen?


Zou het dan niet beter zijn om mensen te dwingen korter te werken?


Dat zou inderdaad beter zijn. En als we het geld wat eerlijker verdelen dan moet dat ook te doen zijn. Dan gaan we wat meer richting de Taoïst. Wat soberder leven met meer aandacht voor de natuur. Niet alleen voor de planeet beter. Ook voor ons mentale welzijn. En al helemaal voor die 1,3 miljoen mensen met burn-out gerelateerde klachten...

Cartoon figuur die in zijn neus peutert

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geniaal plan

Humor, ironie. Korte dialoog over het geniale plan om jonge vrouwen uit baby's geboren te laten worden.

Comments


bottom of page