Zelfoverschatting
- Janad
- 16 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 mrt
Doe jij aan zelfoverschatting?
Ja, het gaat niet om de kennis die je hebt. Het gaat erom, hoe je overkomt op anderen. Als je doet alsof je overal wat vanaf weet, dan straal je kracht uit. Kennis is macht. Met zelfoverschatting kom je heel ver in het leven.
Maar dat hebben mensen toch door?
Nee, het valt niet op. Omdat iedereen het doet. Mensen weten nergens iets vanaf, maar praten overal over mee. Omdat ze er iets over op het Journaal hebben gezien, of omdat ze er iets over hebben gelezen. Dat is een vrijbrief om overal over mee te praten. Zo zijn de meeste mannen autoriteit op het gebied van voetbal. Hele dagen wordt erover gediscussieerd, alsof ze de coach van Real Madrid zijn. En met hetzelfde gemak doen ze dat over geloof, politiek en de financiële toestand in de wereld. Zonder enige kennis van zaken.
Dus mensen overschatten zichzelf?
Ja, we doen het allemaal. Ook vrouwen. We denken dat we alles weten en praten overal over mee. Maar iemand met veel kennis, heeft daar lang voor moeten studeren. En zelfs hij weet niet alles. Bij de meeste mensen is het omgekeerd. Die weten helemaal niks, maar lullen overal over mee. Die overschatten hun kennis.
Is dat niet het Dunning-Kruger effect?
Dat klopt.
Jij hebt geen idee wat het Dunning-Kruger effect is, hè? Je hebt er in je hele leven nog nooit van gehoord, maar je zegt gewoon 'dat klopt'.
Ook dat klopt. Maar dat is zelfoverschatting. Dat heb ik net uitgelegd. Niets menselijks is mij vreemd, dus als jij ergens over begint, dan praat ik mee alsof ik er alles vanaf weet.
Maar straks ga ik er met je over discussiëren?
Geen probleem.
Maar je weet er helemaal niks vanaf. Je hebt er nog nooit van gehoord en dan ga je er gewoon met mij over discussiëren?
Dat is mijn kracht. Zelfverzekerdheid door overschatting van eigen kennis en kunde. Daarbij gebruik ik argumenten, die mij heel plausibel voorkomen. Informatie van influencers, opvattingen van Dagobert Duck en de inzichten die ik kreeg toen ik naar Massa is Kassa zat te kijken.
Dat is precies het probleem. Je overschat je vaardigheden. Je gelooft dat je slimmer en capabeler bent, dan je in werkelijkheid bent.
Klopt.
Dat is toch van de gekke? Je hoort net voor het eerst in je leven over het Dunning-Kruger effect en je doet net alsof je er alles van weet. Jij bent de verpersoonlijking van het Dunning-Kruger effect. Mensen die relatief ongeschoold of onwetend zijn in een bepaald onderwerp, zijn niet in staat om hun eigen incompetentie te herkennen. De combinatie van een laag zelfbewustzijn en laag cognitief vermogen zorgt ervoor dat ze hun eigen vaardigheden overschatten.
Precies. En ik ben de goede uitzondering. Ik geef het toch toe? Ik weet prima dat ik er niets vanaf weet, maar ik doe gewoon net alsof. Wat weet jij zelf eigenlijk over het Dunning-Kruger effect?
Helemaal niets. Ik las er iets over toen ik op mijn telefoon zat te scrollen. Ik dacht, laat ik eens testen of het klopt. En jij bevestigde het meteen. Mensen lullen overal over mee, zonder dat ze er kennis van hebben. Omdat ze hun eigen kennisniveau veel te hoog inschatten.
Nu je het Dunning-Kruger effect kent, ga je er zeker rekening mee houden?
Daar twijfel ik over, want het werkt ook andersom. Domme mensen denken vaak dat ze slim zijn, maar slimme mensen twijfelen vaker, omdat ze weten dat ze niet alles weten. Vandaar...
Comments